Το σοκ από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία δεν πέρασε ανώδυνα...

Το σοκ από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία δεν πέρασε ανώδυνα από τις ναυτιλιακές αγορές

310
Το σοκ από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία δεν πέρασε ανώδυνα από τις ναυτιλιακές αγορές

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Δεδομένων των περιστάσεων, δηλαδή του Brexit, ηρεμία επικρατεί σε γενικές γραμμές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δείχνει, αν όχι μετανιωμένο για την απόφαση εξόδου, τουλάχιστον μπερδεμένο, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει και ακούγονται διάφορα σενάρια όπως για το αν τελικά θα υπάρξει Brexit, αν πρέπει να κατοχυρωθεί η απόφαση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας κλπ.
Φυσικά το σοκ από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πέρασε ανώδυνα από τις αγορές καθώς οι επενδυτές σε κατάσταση πανικού αποσύρθηκαν από μετοχές και ομόλογα αναζητώντας πιο ασφαλείς επενδύσεις, κυρίως σε περιουσιακά στοιχεία. Εκτιμάται ότι οι απώλειες στις αγορές μετά το δημοψήφισμα ξεπέρασαν τα $ 3 τρισ. με τα Equity Funds να έχουν υποστεί εκροές άνω των $ 20 δισ., δηλαδή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από τον Αύγουστο του 2015 όπου οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας συγκλόνισαν τις αγορές.
Την ίδια στιγμή, τα Funds ομολόγων ήρθαν αντιμέτωπα με εκροές της τάξης του $ 1,4 δισ. Τα Money Market Funds των ΗΠΑ, είχαν εκροές $ 15 δισ. περίπου, ενώ αντίθετα εισροές είχαν οι τοποθετήσεις σε Funds χρυσού, κατά $ 2,5 δισ. όπως επίσης αυξημένο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι επενδύσεις σε εταιρείες Κοινής ωφέλειας, ενυπόθηκα δάνεια και χρεόγραφα προστατευόμενα από τον πληθωρισμό, καθώς τα ανωτέρω σε περιόδους κρίσης θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.
Σε πρόσφατη εκτίμηση της η ABN AMRO, θεωρεί ότι ο αντίκτυπος του Brexit στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2016 θα είναι οριακά αρνητικός μειώνοντας την πρόβλεψη στο 1,5% από 1,6% προηγουμένως αλλά για το 2017 οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές.
Χαρακτηριστικά, μείωσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ από 2,5% που εκτιμούσε πριν το Brexit, στο 0,5%, μετά το Brexit, καθώς θεωρεί ότι στις αρχές του 2017, όπου θα ξεκινήσουν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ήπια ύφεση. Κλείνοντας την ανάλυση της η Τράπεζα, υποβάθμισε και την εκτίμηση της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2017 στο 1% από 1,6% προηγουμένως.
Αντίθετα, το βασικό σενάριο της Moody’s αναφορικά με το Brexit, κάνει λόγο για επίτευξη συμφωνίας αλλά και διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις συμφωνίες του Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζοντας αναφέρει πως δεν αλλάζει την αξιολόγηση της Βρετανίας από το Aa1, αλλά το outlook ενδεχομένως να είναι αρνητικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Η εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τοποθετείται στο 1,5% φέτος και στο 1% το 2017, αποκλείοντας την πιθανότητα ύφεσης, αλλά αφήνοντας ένα παράθυρο για χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες συμφωνίες. Πάντως η άποψη της Moody’s έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της Goldman Sachs η οποία προειδοποίησε ότι η Βρετανία πιθανόν να εισέλθει σε ύφεση ως τις αρχές του έτους.
Υπάρχει βέβαια και η άποψη που θεωρεί ότι το Brexit λειτούργησε και σαν «Βαλβίδα Ασφαλείας» και ότι ήταν μία καλή αφορμή για να διορθώσουν τα Διεθνή Xρηματιστήρια, καθώς πολλοί πίστευαν και πιστεύουν, ότι λόγω της νομισματικής πολιτικής πολλά κεφάλαια είχαν τοποθετηθεί σε μετοχές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας αυτό που πολλές φορές έχουμε επισημάνει σαν τη φούσκα των μετοχών. Tαυτόχρονα, στην Ευρωζώνη η νομισματική χαλάρωση από την EKT δημιούργησε στρέβλωση στην αγορά τόσο των Κρατικών αλλά και των Εταιρικών ομολόγων. Οπότε το Brexit προσέφερε την απαραίτητη διόρθωση στις «πλασματικές» αγορές και την δυνατότητα επαναξιολόγησης των κινδύνων.
Την Παρασκευή 01 Ιουλίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 677 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1030 μονάδες με $ 7,353 την ημέρα, BPI στις 691 μονάδες στα $ 5,528 την ημέρα, BSI στις 627 μονάδες στα $ 6,555 την ημέρα και BHSI στις 344 μονάδες, στα $ 5,092 την ημέρα.
Συγκρίνοντας την έως τώρα πορεία – τάση της αγοράς το 2016 με την ίδια περίοδο του 2015 και ιδιαίτερα το 2ο τρίμηνο, διαπιστώνουμε μία παρόμοια συμπεριφορά η οποία χαρακτηρίζεται από ανοδική τάση. Την 1η Ιουλίου του 2015 ο BDI ήτανε στις 589 μονάδες και για ένα διάστημα περίπου 40 ημερών επιδόθηκε σε ένα ράλι ανόδου, όπου στις 5 Αυγούστου έκλεισε σε υψηλό έτους, στις 1,222 μονάδες και έπειτα ακολούθησε η γνωστή πτώση όπου τον Φεβρουάριο του 2016 έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 290 μονάδων, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2016 χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα χειρότερα, αν όχι το χειρότερο, όλων των εποχών.
Όπως όλα δείχνουν η ιστορία – εποχικότητα θα επαναληφθεί, αλλά αυτό σημαίνει ότι η επανάληψη αυτή δεν θα έχει μόνο τα στοιχεία της ανόδου αλλά και της καθοδικής τάσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.