Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας σε «κρίσιμη καμπή»

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας σε «κρίσιμη καμπή»

64
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας σε «κρίσιμη καμπή»

Η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βόρειας Θάλασσας, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας προειδοποιούν ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου στο άμεσο μέλλον θα είναι μεγάλες.
Μάλιστα, την Παρασκευή, στον απόηχο του Brexit, η τιμή του αργού υποχώρησε περισσότερο από 5% ή $ 2,7 και διαμορφώθηκε στα $48,25 ανά βαρέλι. Από την άλλη σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell και η BP.
Από την πλευρά της η Εμπορική Ένωση Oil & Gas UK σε επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα μέλη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξαν να διατηρήσουν στάση ουδετερότητας καθ’ όλη την διάρκεια που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, ενώ τονίζεται ότι «θα σεβαστούν» απόλυτα την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μετά την απόφαση για Brexit τόσο η χώρα όσο και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της βρίσκονται σε μία ιδιαιτέρως «κρίσιμη καμπή».
Το αίτημα, πλέον, των μελών του Oil & Gas UK είναι οι πολιτικοί της χώρας «να συνεργαστούν εποικοδομητικά ώστε από να πραγματοποιηθεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ όσο το δυνατόν ομαλότερα».
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσει να προσελκύει επενδύσεις και να αποτελεί ελκυστικό χώρο ίδρυσης και εγκαταστάσης νέων επιχειρήσεων».

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/BP/HANDOUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.