Στόχος της Ευρώπης η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Στόχος της Ευρώπης η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

127
Στόχος της Ευρώπης η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό. Με αυτήν την πραγματικότητα να διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, δήλωσε πρόσφατα ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως «στην Shell πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα καλό έργο, προσφέροντας την κατάλληλη υποδομή για την ανεμπόδιστη εισαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ, που τόσο το έχει ανάγκη» και συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προμηθευτές φυσικού αερίου για την ΕΕ».
Βέβαια, ο Ben van Beurden αναφέρθηκε και στις μεγάλες πρακτικές δυσκολίες κατασκευής του αγωγού, με δεδομένο ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως οι χώρες της Βαλτικής και της κεντρικής Ευρώπης, αντιτίθενται σφόδρα στην ιδέα υλοποίησης του Nord Stream 2. Και ο λόγος είναι η θέληση για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και βεβαίως από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, στρατηγικός εταίρος του οποίου στην Ευρώπη είναι η Shell.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στραφεί προς την υλοποίηση μίας νέας ενεργειακής πολιτικής υπό τον αρμόδιο Επίτροπο για την Ενέργεια Maros Sefcovic, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από ρωσικές πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη νέων τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη καθώς και νέων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τους τερματικούς σταθμούς προς τα δίκτυα διανομής των χωρών μελών της ΕΕ.

Φωτό: flickr.com/Roberto Marín

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.