Οι προβλέψεις ως προς την οικονομική ανάπτυξη στα κράτη του Περσικού Κόλπου

Οι προβλέψεις ως προς την οικονομική ανάπτυξη στα κράτη του Περσικού Κόλπου

105
Οι προβλέψεις ως προς την οικονομική ανάπτυξη στα κράτη του Περσικού Κόλπου

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τις προβλέψεις της ως προς την οικονομική ανάπτυξη στα κράτη του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2016 αντανακλούν τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου το οποίο αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την κινητήρια δύναμη των βασιλείων και εμιράτων.
Η παγκόσμια οργάνωση δήλωσε ότι αναμένει για την οικονομία των ΗΑΕ να αυξηθεί 2,0% το 2016 από την προηγούμενη-αρχική πρόβλεψη του 3,1%, η Σαουδική Αραβία θα περιοριστεί στο 1,9 % από 2,4 % και το Κατάρ 3,3 % από το 6,8%. Επιπλέον, η πρόβλεψη για το Σουλτανάτο του Ομάν είναι ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,6 %από 3,2%, το Κουβέιτ κατά 1,3 % από 2,4 % και το Μπαχρέιν 2,2 % από 2.7%
Για την Παγκόσμια Τράπεζα οι περικοπές των κρατικών δαπανών που εφαρμόστηκαν το 2015 και είναι σε εξέλιξη το 2016 είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πρόσθετες περικοπές που απαιτούνται για να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα, μαζί με την ενίσχυση των εσόδων-μέσω των απαραίτητων φορολογικών αυξήσεων, αλλά και οι αλλαγές ως προς την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες είναι πλέον απαραίτητες όπως σημείωσε η οργάνωση στην έκθεσή της πριν λίγες μέρες. Ωστόσο το 80% των επιχειρήσεων στα ΗΑΕ εμφανιστήκαν εξαιρετικά αρνητικές σε οποιαδήποτε περαιτέρω φορολόγηση τους, ενώ το ενδεχόμενο αποχώρησής τους σε μια τέτοια περίπτωση είναι εξαιρετικά πλέον πιθανό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.