Επηρεάζει η διάνοιξη του τούνελ Gotthard τη σημασία του λιμένα του Πειραιά;

Επηρεάζει η διάνοιξη του τούνελ Gotthard τη σημασία του λιμένα του Πειραιά;

727
Επηρεάζει η διάνοιξη του τούνελ Gotthard τη σημασία του λιμένα του Πειραιά;

Δεκαεπτά χρόνια αφότου άρχισαν οι εργασίες κάτω από τις ελβετικές Άλπεις, η μεγαλύτερη και βαθύτερη σήραγγα στον κόσμο εγκαινιάστηκε επίσημα προ ημερών. Το τούνελ Gotthard, μήκους 57 χιλιομέτρων προσφέρει πλέον μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας κάτω από τις Άλπεις, συνδέοντας τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη. Και κατά την χαρακτηριστική ελβετική ακρίβεια, αυτό το μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
«Ο κύριος λόγος για την κατασκευή της σήραγγας ήταν να μεταφέρουμε την κυκλοφορία των εμπορευμάτων από τον αυτοκινητόδρομο στα τρένα» δήλωσε ο Simon Peggs της AlpTransit Gotthard. «Οι αυτοκινητόδρομοι ‘φορτώνονται’ όλο και περισσότερο κάθε χρόνο και εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 οι δρόμοι θα αποκλειστούν τόσο πολύ, που κάτι έπρεπε να γίνει». «Τα αγαθά της Ευρώπης, όπως το ιταλικό κρασί για τις Κάτω Χώρες ή τα γερμανικά αυτοκίνητα για την Ελλάδα, πρέπει να διασχίσουν τις Άλπεις. Τώρα θα είναι σε θέση να το πράξουν πιο γρήγορα, με πιο ασφαλείς συνθήκες και πιο φθηνά», υπογράμμισε ο κ. Simon Peggs.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο το τούνελ Gotthard, θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο γεωγραφικό χάρτη. Μερίδα του ελληνικού Τύπου υποστηρίζει ότι όπως η πρόσφατη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ αύξησε το γεωπολιτικό ρόλο του Πειραιά, του εγγυτέρου λιμένα στην ηπειρωτική Ευρώπη, γιατί μετά τη διάνοιξη είναι δυνατό να μεταφέρονται μεγαλύτερα φορτία και να αποφεύγεται ο θαλάσσιος δρόμος της Νότιας Αφρικής, έτσι και η διάνοιξη του τούνελ του Gotthard στην Ελβετία αυξάνει το γεωπολιτικό ρόλο των λιμένων Ρότερνταμ και Γένοβας (ανταγωνιστικό του Πειραιά στη Μεσόγειο).
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι μειώνεται κατά μία ώρα η απόσταση του άξονα βορρά-νότου και ταυτόχρονα γίνεται ασφαλέστερη. Και κυρίως επιταχύνεται η μεταφορά εμπορευμάτων στον άξονα Ρότερνταμ-Ελβετίας-Γένοβας.
Γεγονός είναι ότι η γραμμή, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως τον προσεχή Δεκέμβριο, θα δημιουργήσει ένα κύριο σιδηροδρομικό διάδρομο σε όλη την Ευρώπη από το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ στα βόρεια, ως το ιταλικό λιμάνι της Γένοβας στη Μεσόγειο. Αναμένεται ότι τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση της αποδοτικότητας του εμπορίου και τα ταξίδια θα αποσβέσουν το κόστος των 12 δις κατασκευής της σήραγγας.
_89855879_world_longest_tunnel_map_624
16632805

Φωτο: ΑΠΕ/ ΕΡΑ ALEXANDRA WEY, URS FLUEELER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.