Οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου έχουν “βλάψει” τις επενδύσεις στο Βόρειο...

Οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου έχουν “βλάψει” τις επενδύσεις στο Βόρειο πέρασμα

88
Οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου έχουν “βλάψει” τις επενδύσεις στο Βόρειο πέρασμα

Η μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει επιδράσει τελικά αρνητικά στην ελκυστικότητα των επενδύσεων στη θαλάσσια οδό που βρίσκεται κατά μήκος της Αρκτικής Ακτής της Ρωσίας – γνωστή και ως Northern Sea Route- σύμφωνα με δηλώσεις στα ΜΜΕ από τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Maksim Sokolov. Ο υπουργός στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ρωσίας – ASEAN, ανέφερε ότι αν και η αλλαγή του κλίματος και το λιώσιμο των πάγων είναι ένας παράγοντας που καθιστά τη διαδρομή πιο προσοδοφόρα από ό, τι ήταν μέχρι σήμερα. Ωστόσο οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχουν “βλάψει” σημαντικά την ελκυστικότητα των επενδύσεων και το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της συγκεκριμένης διαδρομής της Αρκτικής. Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει και το κόστος των μεταφορικών για τις εταιρείες -που επηρεάζεται από την τιμή του πετρελαίου- δεν είναι τόσο σημαντικός πλέον παράγοντας για την συρρίκνωση των εξόδων μιας ναυτιλιακής εταιρείας.
Ειδικοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες είναι όμως εξαιρετικά υπεραισιόδοξοι προσβλέποντας ότι η κίνηση των εμπορευμάτων θα μπορούσε να ανέλθει σε 30 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030 όταν ξεκινήσουν τα έργα αξιοποίησης των τεράστιων κοιτασμάτων στην Σιβηρία, ωστόσο πιο επιφυλακτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένουν τα δύο εμπόδια στην πορεία αυτών των φιλόδοξων σχεδίων: αφενός η διαδρομή δεν είναι προσβάσιμη όλο το χρόνο και αφετέρου ο στόλος των παγοθραυστικών είναι πολύ μικρός.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.