Η ναυλαγορά στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον

Η ναυλαγορά στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον

118
Η ναυλαγορά στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup έλαβε τέλος ύστερα από 11 ώρες συνεδρίασης όπου οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην πλέον «μνημονιακή κανονικότητα». Εν ολίγοις, δέσμη προαπαιτουμένων θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα κάθε φορά, προκειμένου να πάρει μια από τις υποδόσεις των € 10,3 δισ. που συμφωνήθηκε. Η πρώτη δόση των € 7,5 δισ. η οποία θα καλύψει τις ανάγκες του χρέους και θα εκταμιευθεί στο 2ο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δώσει το πράσινο φως, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα κόκκινα δάνεια, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες. Στο θέμα του χρέους, η Γερμανία κέρδισε αυτό που ήθελε, καθώς το ΔΝΤ το οποίο ήθελε άμεση επίλυση εντός του 2016 και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%, υπαναχώρησε και δέχθηκε τη Γερμανική θέση για εξέταση του χρέους το 2018 και πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2018.
Το τελευταίο διάστημα, οι αμιγώς οικονομικές εξελίξεις έχουν αντικατασταθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, των οποίων όμως τα αποτελέσματα σαφέστατα έχουν οικονομικές προεκτάσεις. Στην παρούσα φάση αυτά που απασχολούν την Παγκόσμια κοινότητα είναι το θέμα της Ελλάδας ή για να είμαστε πιο ακριβείς η διαμάχη του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη, η αύξηση του Αντί-Ευρωπαϊσμού, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, οι φόβοι για πολιτική αναταραχή στην Ιταλία λόγω των νέων μέτρων που θέλει να επιβάλλει ο Renzi, το επίμαχο θέμα του Brexit και φυσικά οι ζυμώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για τις εκλογές στη Γερμανία το 2017 αλλά και τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Από οικονομικής πλευράς, αναμένουμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, ΕΚΤ και των ΗΠΑ, FED, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Ιουνίου και οι οποίες κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Η ΕΚΤ κινείται σε λογική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, ενώ η FED σε λογική αύξησης των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία και η συνάντηση των G7, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της αδύναμης, επίμονα μετριοπαθής Παγκόσμιας ανάπτυξης, με τις αγορές να βλέπουν όμως αδιέξοδο στην επίλυση αυτού του προβλήματος.
Στην προηγούμενη ανασκόπηση αναφερθήκαμε στο τεράστιο πρόβλημα της αύξησης του χρέους της Κίνας το οποίο έχει φτάσει στα $ 25 τρισ., δηλαδή στο 280% του ΑΕΠ και πρόσφατα η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Παγκοσμίως, εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες για την αύξηση του Κινεζικού χρέους εν μέσω επιβράδυνσης της Κινεζικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως δεν είναι φυσιολογικό μία οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 6% και οι ισολογισμοί να αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό, τονίζοντας πως το επιθυμητό θα ήταν η οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 6% αλλά να συνοδεύεται από απομόχλευση.
Ακριβώς τις ίδιες διαπιστώσεις ανακοίνωσε και η Fitch, επισημαίνοντας πως η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας τροφοδοτείται από την πιστωτική επέκταση και απειλεί να σπείρει τον όλεθρο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το δανειστικό ξεφάντωμα έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη μη βιώσιμο χρέος, όπου τελικά αυτό που οδήγησε την ανάπτυξη, εννοώντας ο δανεισμός, να είναι αυτό που μπορεί να την εκτροχιάσει. Να επισημάνουμε ότι το 1ο τρίμηνο του έτους η νέα πίστωση αυξήθηκε κατά $ 712 δισ., ξεπερνώντας το επίπεδο του 2009, στο αποκορύφωμα της Παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 625 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 870 μονάδες με $ 6,981 την ημέρα, BPI στις 614 μονάδες στα $ 4,909 την ημέρα, BSI στις 562 μονάδες στα $ 5,879 την ημέρα και BHSI στις 343 μονάδες, στα $ 4,878 την ημέρα.
Στασιμότητα επικρατεί στην αγορά με το Δείκτη ύστερα από το υψηλό του έτους των 715 μονάδων στις 27 Απριλίου, 2016, να έχει παγιωθεί περί των 600 μονάδων, και να δείχνει ότι τα σημεία αντίστασης σε αυτά τα επίπεδα είναι ισχυρά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.