Οι τιμές των πρώτων υλών αποδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της Κίνας

Οι τιμές των πρώτων υλών αποδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της Κίνας

132
Οι τιμές των πρώτων υλών αποδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της Κίνας

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Αν και το Καθολικό Πάσχα όπως και το Ορθόδοξο έλαβαν τέλος, η Παγκόσμια οικονομία, όπως και η Ελληνική, δεν αναστήθηκε ή εκτοξεύθηκε όπως κάποιοι προμήνυαν.
Το outlook συνεχίζει και παραμένει αρνητικό καθώς η Παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση αλλά και μειωμένες εταιρικές επενδύσεις. Αντικείμενο έριδος το τελευταίο διάστημα, σε Παγκόσμιο επίπεδο, είναι η εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων (NIRP) από τις Κεντρικές Τράπεζες, όπου πληθαίνουν οι φωνές πως η «πολιτική» αυτή μάλλον επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η πολιτική στρεβλώνει τις αγορές και τις τιμές των προϊόντων και όπως εμπειρικά έχει αποδειχθεί έως τώρα, ο ιδιωτικός τομέας αποταμιεύει περισσότερα από ότι όταν τα επιτόκια ήταν θετικά ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις και η οικονομία βρίσκεται σε μία κρίση χαμηλής ανάπτυξης με τον πληθωρισμό να παραμένει στάσιμος. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θεωρούν την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων σαν ακραία και τη μεταφράζουν σαν σημάδι μίας κρίσης χωρίς προβλέψιμο αποτέλεσμα, δημιουργώντας αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε λογικές αποταμίευσης όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά σε θυρίδες ή χρηματοκιβώτια και μάλιστα μόλις πριν λίγες ημέρες η Γερμανία ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις χρηματοκιβωτίων αυξήθηκαν πάνω από 30% σε λίγους μόνο μήνες. Ταυτόχρονα να προσθέσουμε ότι τα αρνητικά επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά τους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία περίοδο που δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση και ιδιαίτερα οι Ευρωπαϊκές.
Στην τελευταία μας ανασκόπηση αναφερθήκαμε στις ψαλιδισμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια οικονομία στο 3,2% για φέτος και στο 3,5% για το 2017. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο στην έκθεση του ΔΝΤ και το οποίο «τάραξε» τα νερά ήταν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τα εμπορεύματα και ιδιαίτερα για τα μέταλλα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι η τιμή του Iron Ore το 1ο τρίμηνο του έτους εκτινάχθηκε κατά 25%, όπως εντυπωσιακή πορεία είχαν και ο χρυσός, ο χαλκός το ασήμι κλπ., οι υπολογισμοί του Ταμείου για το μέλλον είναι αρνητικοί προβλέποντας πτώση της πορείας των μετάλλων όχι μόνο φέτος αλλά και το 2017.
Εκτιμά πως τα μέταλλα θα δεχθούν καθοδικές πιέσεις τόσο εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση (ειδικά από την Κίνα) όσο και των υψηλών επιπέδων προσφοράς. Βάσει αυτής της λογικής, τα μέταλλα θα χάσουν επιπλέον 14% της αξίας τους φέτος, ενώ οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν και το 2017.
Την ίδια ακριβώς αρνητική συμπεριφορά των εμπορευμάτων προβλέπει και η Barclay’s, εκτιμώντας ότι αναμένεται μία μαζική φυγή των επενδυτών τους επόμενους μήνες η οποία θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου πτώσης των τιμών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα εμπορεύματα έχουν προσελκύσει αρκετούς επενδυτές στην αρχή του 2016, ωστόσο ελλείψει εναρμονισμένων θεμελιωδών βελτιώσεων, οι αποδόσεις αυτές είναι απίθανο να επαναληφθούν και το επόμενο διάστημα, καθιστώντας τα εμπορεύματα ευάλωτα σε ένα κύμα ρευστοποίησης από τους επενδυτές.
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προχώρησε και η S&P, τοποθετώντας την Ευρωζώνη στο 1,5% φέτος από 1,8% προηγουμένως και ταυτόχρονα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στο 0,4% για το 2016, από 1,1% προηγουμένως και αρκετά μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Για την Αμερικανική οικονομία ο οίκος επίσης μείωσε τις προβλέψεις του στο 2,3% για φέτος από 2,7% προηγουμένως, λόγω του βραδύτερου ρυθμού ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο του έτους, αλλά σε γενικές γραμμές εκτιμά μία σταθερή ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2% για το διάστημα 2016 – 2018.
Την Παρασκευή 06 Μαΐου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 631 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 892 μονάδες με $ 7,024 την ημέρα, BPI στις 591 μονάδες στα $ 4,723 την ημέρα, BSI στις 578 μονάδες στα $ 6,044 την ημέρα και BHSI στις 359 μονάδες, στα $ 5,088 την ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.