Εγκαινίαστηκε και επισήμως το πετρελαϊκό κοίτασμα «Goliat» στη Νορβηγία

Εγκαινίαστηκε και επισήμως το πετρελαϊκό κοίτασμα «Goliat» στη Νορβηγία

121
Εγκαινίαστηκε και επισήμως το πετρελαϊκό κοίτασμα «Goliat» στη Νορβηγία

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni Norge εγκαινίασε και επισήμως το πετρελαϊκό κοίτασμα που φέρει το όνομα «Goliat» στη Νορβηγία, καθιστώντας το πρώτο κοίτασμα πετρελαίου που ξεκινά την παραγωγική του λειτουργία στην Θάλασσα του Μπάρεντς.
Το κοίτασμα «Goliat» βρίσκεται 55 μίλια βορειοδυτικά από το Χάμερφεστ και αναπτύσσεται με την χρήση της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου (FPSO), γνωστής και ως «Goliat FPSO».
H πλωτή μονάδα κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και περιβαλλοντικές προκλήσεις που συνδέονται με την άντληση πετρελαίου στις θάλασσες της Αρκτικής.
Η πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από την ακτή μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των εκπομπών CO2 του «Goliat» κατά σχεδόν 50%.
Η πλωτή μονάδα έχει παραγωγική ικανότητα που φτάνει τα 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ η αποθηκευτική της ικανότητα φτάνει τα 950.000 βαρέλια. Τα εκτιμώμενα ανακτήσιμα αποθέματα πετρελαίου είναι της τάξης των 180 εκατομμυρίων βαρελιών, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η «ζωή» του κοιτάσματος μπορεί να φτάσει τα είκοσι χρόνια.
Να σημειωθεί ότι η ENI διαθέτει το 65% του κοιτάσματος ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Νορβηγική εταιρεία STATOIL.

Φωτό: flickr.com/jren61/Goliat FPSO Rypefjord01

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.