H εξόρυξη πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας μετά την...

H εξόρυξη πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας μετά την δεκαετία του 1970

311
H εξόρυξη πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας μετά την δεκαετία του 1970

Οι σταθερά χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό περιβάλλον για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα, η οποία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς καμία ένδειξη βελτίωσης, όπως σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η ένωση «Oil & Gas UK». Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βελτιώσει σημαντικά -κατά το τελευταίο διάστημα- τα οικονομικά τους μεγέθη, με βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, με μείωση του λειτουργικού τους κόστους καθώς και με αύξηση της παραγωγής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016 αναμένεται η εξερεύνηση σε μόλις επτά πηγάδια άντλησης πετρελαίου, όταν πέρυσι τα πηγάδια ανέρχονταν σε 13 και το 2008 σε 40.
Σύμφωνα με την έκθεση το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η κατάρρευση των επενδύσεων σε νέα έργα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου. Συγκεκριμένα για το 2016 αναμένεται η έγκριση ενός ποσού όχι μεγαλύτερου από £1 δις για επενδύσεις σε νέα έργα, όταν τα συνήθη ποσά -κατά τα περασμένα πέντε έτη- άγγιζαν τα £8 δισεκατομμύρια. Αυτή η πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο, βέβαια, από το να πυροδοτεί ισχυρούς φόβους για το μακροπρόθεσμο μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίεση που δέχεται η πετρελαϊκή βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρή, με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 70% από το καλοκαίρι του 2014, ενώ αντιστοίχως μείωση κατά 20% έχει καταγραφεί και στην ημερήσια τιμή του φυσικού αερίου, μέσα στο περασμένο έτος. Και μολονότι οι βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Θάλασσα είχαν προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής στα -κατά μέσο όρο- 1,64 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2015, τα έσοδα κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξης του 30%, φτάνοντας τα £18,1 δισεκατομμύρια.
Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Oil & Gas UK, Deirdre Michie, δήλωσε σχετικά ότι μολονότι η πετρελαϊκή βιομηχανία στην Βρετανία έχει πίσω της αρκετές δεκαετίες εμπειρίας και συσσωρευμένης γνώσης, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αντιμετώπιση της υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης, εντούτοις οι προκλήσεις από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου είναι μεγάλες, και για αυτό θα πρέπει να εργαστεί ο κλάδος με στόχο τη λήψη μέτρων προς την άμεση αντιμετώπιση των υφιστάμενων δυσχερειών.

Φωτό: flickr.com/David Wong

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.