Ρώσοι και Γερμανοί επιχειρηματίες επιθυμούν άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Ρώσοι και Γερμανοί επιχειρηματίες επιθυμούν άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

75
Ρώσοι και Γερμανοί επιχειρηματίες επιθυμούν άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μία ρωσο-γερμανική διάσκεψη εμπορίου, όπου σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών. Και αυτό το ρεκόρ συμμετοχών καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης και της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και τα οικονομικά αντίμετρα που έχει λάβει η Ρωσία εναντίον χωρών-μελών της Ε.Ε. έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ρωσο-ευρωπαϊκού εμπορίου.
Οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη, που οργανώθηκε από την Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK) σε συνεργασία με το Γερμανο-Ρωσικό Επιμελητήριο «Market, Modernizing, Enterprise», εξέφρασαν τον επιθυμία τους για άμεση επίλυση των προβλημάτων και την ανεμπόδιστη επανέναρξη των οικονομικών και εμπορικών επαφών των δύο μερών.
Άλλωστε αυτή η επιθυμία καθίσταται επιτακτική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ρωσία μειώθηκαν μέσα στο 2015 κατά 25%, ενώ σε σχέση με το 2014, οπότε και είχαν αγγίξει τα επίπεδα των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν πλέον μειωθεί στο ήμισυ.
Το ενδιαφέρον για αναθέρμανση των ρωσο-γερμανικών εμπορικών σχέσεων καθίσταται ακόμα πιο έντονο από το γεγονός ότι στη διάσκεψη συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό τόσο ο Ρώσος υπουργός επί των Οικονομικών Aleksey Ulyukaev όσο και ο Γερμανός υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, Matthias Machnig.
Από την πλευρά του ο Wolfgang Buchele, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Οικονομικές Σχέσεις στην Ανατολική Ευρώπη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσία θα αρθούν πριν από την 31η Ιουλίου 2016.
Επίσης, ο Martin Wansleben, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων δήλωσε ότι «από την γερμανική σκοπιά η Ρωσία είναι μία μεγάλη αγορά», προσθέτοντας ότι «μας αρέσει να έχουμε εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία και ως Γερμανοί επιχειρηματίες έχουμε επενδύσει πολλά στην Ρωσία και κατά συνέπεια επιθυμία μας είναι τα πράγματα να βελτιωθούν για το καλό όλων μας».

Φωτό: ΑΠΕ-MΠΕ/INGO WAGNER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.