Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σκωτίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και...

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σκωτίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και δυσχέρειες

96
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σκωτίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και δυσχέρειες

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε στήριξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σκωτίας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες λόγω της συνεχούς πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το χρηματοδοτικό πακέτο βοήθειας θα ανέλθει στο ποσό των 250 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 325 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του David Cameron την περασμένη Τρίτη.
Στόχος της οικονομικής υποστήριξης είναι η δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στις σκωτσέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό, σε ένα σαφώς πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψει η περιοχή της βορειο-ανατολικής Σκωτίας εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η χρηματοδοτική βοήθεια θα καταβληθεί σε δύο ίσα ποσά, με το ένα να δίδεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το έτερο από την αυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας, που έχει έδρα το Εδιμβούργο.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει κατά το παρελθόν έτος (2015) μία μείωση της τάξης του 30% ενώ κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2016 η μείωση που καταγράφεται αγγίζει το 20%. Η μείωση της τιμής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυξανόμενη παγκόσμια παραγωγή και την μειούμενη διεθνή ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά την Βρετανία η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το 2015 αυξήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια κατά 7%, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Βρετανική Εμπορική Ένωση Oil & Gas UK. Βέβαια, οι δυσχέρειες στη διεθνή αγορά και οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο της Oil & Gas UK, Deidre Michie, να προειδοποιήσει τη βιομηχανία ότι «έρχονται πολύ δύσκολες στιγμές» μέσα στο 2016, στις οποίες συγκαταλέγονται και αρκετές νέες απολύσεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/NEWSCAST

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.