Η Δανία και η Γροιλανδία προχώρησαν σε συμφωνία για εξαγωγή ουρανίου

Η Δανία και η Γροιλανδία προχώρησαν σε συμφωνία για εξαγωγή ουρανίου

96
Η Δανία και η Γροιλανδία προχώρησαν σε συμφωνία για εξαγωγή ουρανίου

Η Δανία και η Γροιλανδία υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική εμπορική εξαγωγή ποσοτήτων ουρανίου, που βρίσκονται στο υπέδαφος της Γροιλανδίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Δανίας, Kristian Jensen, οι δύο χώρες κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία την περασμένη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, αφού προηγήθηκαν «παρατεταμένες συζητήσεις» -όπως ο ίδιος με έμφαση τόνισε- μεταξύ των δύο μερών.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η συμφωνία η Γροιλανδία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξάγει ουράνιο, ενώ η Δανία θα είναι απολύτως υπεύθυνη για το τι θα συμβεί στις ποσότητες ουρανίου που θα της παραδίδει η Γροιλανδία.
Η εξαγωγή ουρανίου έρχεται μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Γροιλανδίας, το 2013, να άρει το καθεστώς της επονομαζόμενης «μηδενικής ανοχής», σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν ρητώς η εξόρυξη από το υπέδαφος αυτού του νησιωτικού κράτους ουρανίου. Μάλιστα εκτιμάται ότι το υπέδαφος στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον πλανήτη.
Να σημειώσουμε ότι η Γροιλανδία ανήκει διοικητικά στην Δανία, αλλά διαθέτει καθεστώς ευρείας αυτονομίας. Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι του 2009 η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει μεγαλύτερη αυτονομία από τη Δανία με περισσότερες αρμοδιότητες και δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων του εδάφους της.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/Corporal Adrian Harlen

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.