Ισλαμικός κλάδος παροχής χρηματοδοτικών υπηρεσιών: Ανάπτυξη 20% από το 2000 έως σήμερα

Ισλαμικός κλάδος παροχής χρηματοδοτικών υπηρεσιών: Ανάπτυξη 20% από το 2000 έως σήμερα

125
Ισλαμικός κλάδος παροχής χρηματοδοτικών υπηρεσιών: Ανάπτυξη 20% από το 2000 έως σήμερα

Του Ελευθέριου Μαδεντζόγλου

Ανάπτυξη 20% σημείωσε από το 2000 έως σήμερα η ισλαμική βιομηχανία παροχής χρηματοδοτικών υπηρεσιών η οποία ανέρχεται σε 2 τρις δολάρια περίπου, όπως ανέφερε σε δήλωση του ο Δρ. Abdulrahman Al Hamidy, γενικός διευθυντής του Αραβικού Νομισματικού ταμείου.
Χαρακτηριστικά, συμπλήρωσε πως αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης με ταχύ ρυθμό που αποδίδεται τόσο στην αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές, αλλά και στην προθυμία των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών φορέων, να προσφέρουν υπηρεσίες.
Η Ισλαμική χρηματοδότηση έχει καταστεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής τάξης και έχει αυξηθεί σταθερά από το 1960 για να συμπεριλάβει τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο ισλαμικός κλάδος παροχής χρηματοδοτικών αποτελείται από 275 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο με παρουσία σε 75 χώρες, ενώ η αξία του κλάδου ανέρχεται στα $ 2 τρις με προβλεπόμενη αξία μέχρι το 2020 τα 4 τρις $.
Παρά την ισχυρή πρόσφατη ανάπτυξη του κλάδου ισλαμικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επέκταση, τόσο σε μουσουλμανικές χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όσο και στη Δύση. Η ζήτηση για κρατικά sukuk ή αλλιώς για τα ισλαμικά ομόλογα είναι ισχυρή με το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική να έχουν προγραμματίσει έκδοση ομολόγων εκφρασμένα σε δολάρια. Λουξεμβούργο, Ρωσία, Αυστραλία, Φιλιππίνες και Νότια Κορέα έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον εισχώρησης.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.