Η Νορβηγία βοηθά την Κένυα στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού της τομέα

Η Νορβηγία βοηθά την Κένυα στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού της τομέα

57
Η Νορβηγία βοηθά την Κένυα στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού της τομέα

Η Κένυα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Νορβηγίας για να μπορέσει η ανατολικο-αφρικανική χώρα να αναπτύξει τον πετρελαϊκό της τομέα. Μέσα από το πρόγραμμα «Oil for Development» η Νορβηγία θα παράσχει όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική βοήθεια προς την κυβέρνηση της Κένυας για να μπορέσει η τελευταία να βελτιώσει τόσο τους όρους διαχείρισης των φυσικών της πόρων αλλά όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του ο Børge Brende, υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας, ανέφερε ότι στόχος της Νορβηγίας είναι να βοηθήσει την Κένυα ώστε να αξιοποιήσει η τελευταία τους φυσικούς της πόρους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς όφελος της ίδιας της χώρας αλλά και των 45 εκατομμυρίων κατοίκων της.
Η συμφωνία μεταξύ Νορβηγίας και Κένυας υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Oil for Development». Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα επιτρέψει στο δημόσιο τομέα τους να αποκτήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων, ενώ παρέχεται βοήθεια για την καλύτερη διαχείριση των εσόδων, που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά και βοήθεια στους τομείς της ασφάλειας καθώς και της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς.
Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Κένυα καταγράφει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και η χώρα καθίσταται ολοένα και περισσότερο πιο σημαντική για τα διεθνή συμφέροντα της Νορβηγίας. Η χρηστή και διαφανής διαχείριση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της Κένυας και θα επιτρέψει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φέρνοντας σημαντικά έσοδα στο κράτος». Και καταλήγει στην δήλωσή του ο Brende λέγοντας ότι «αυτή η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δείχνει με ποιον τρόπο μπορούν να κινητοποιηθούν επιτυχώς κεφάλαια με στόχο την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών».
Να σημειωθεί ότι το «Oil for Development» ξεκίνησε το 2005 και η Κένυα είναι η τρίτη αφρικανική χώρα που συμμετέχει σε αυτό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.