Ο σολωμός, η πέστροφα και ο μπακαλιάρος της Νορβηγίας

Ο σολωμός, η πέστροφα και ο μπακαλιάρος της Νορβηγίας

567
Ο σολωμός, η πέστροφα και ο μπακαλιάρος της Νορβηγίας

Μέσα στο 2015 η Νορβηγία εξήγαγε προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, η αξία των οποίων ανήλθε στα 7,75 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2014 κατά 8%. Με αφορμή αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα ο Terje E. Martinussen, διευθύνων σύμβουλος στο Norwegian Seafood Council, δήλωσε τα εξής: «Ενώ το 2014 ήταν ένα έτος με εμπορικούς περιορισμούς σε αρκετές αγορές, με κυριότερο το εμπάργκο της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά και κατά συνέπεια νορβηγικά προϊόντα, το αποτέλεσμα ήταν για εμάς καλύτερο από το αναμενόμενο». Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο συνδυασμός της αδύναμης νορβηγικής κορόνας και της ισχυρής ζήτησης για νωπά προϊόντα οδήγησε σε ένα νέο ρεκόρ εξαγωγών για τα προϊόντα αλιείας της Νορβηγίας».
Οι εξαγωγές σε προϊόντα αλιείας από τη Νορβηγία προς τις χώρες της ΕΕ άγγιξαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα 5,20 δισεκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση σε σχέση με το 2014 κατά 17%. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ λαμβάνει το 67% των συνολικών εξαγωγών αλιευτικών προϊόντων της Νορβηγίας, με συνέπεια να αποτελεί την πλέον σημαντική αγορά για την αλιευτική βιομηχανία της χώρας. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του εξαγωγικού εμπορίου των προϊόντων αλιείας της χώρας είναι το γεγονός ότι το 60% αυτών είναι νωπά θαλασσινά, ένα ποσοστό που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από έτος σε έτος.
Από την πλευρά του ο Martinussen σημειώνει ότι για αυτό το καλό αποτέλεσμα υπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση της Νορβηγίας που προχώρησε εγκαίρως σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αλιευτικής βιομηχανίας της χώρας και από κοινού κατόρθωσαν να ενισχύσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τόσο σε ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. «Άλλωστε», δηλώνει με έμφαση ο ίδιος «οι καλές εμπορικές συμφωνίες είναι απολύτως ζωτικής σημασίας εάν κανείς επιθυμεί να εισέλθει επιτυχώς σε νέες αγορές».
Τρία είναι τα σημαντικότερα προϊόντα αλιείας που εξάγει η Νορβηγία, ο σολωμός, η πέστροφα και ο μπακαλιάρος. Συγκεκριμένα η αξία των εξαγωγών σολωμού και πέστροφας ανήλθε το 2015 σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση σε σχέση με το 2014 κατά 8%). Από την άλλη, η αξία των εξαγωγών μπακαλιάρου ανήλθε το 2015 σε 1,35 δισεκατομμύρα ευρώ (αύξηση σε σχέση με το 2014 κατά 8%).
Να σημειωθεί ότι η Δανία και η Πολωνία είναι οι δύο κύριες αγορές όπου εξάγονται τα νορβηγικά προϊόντα αλιείας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PHOTO PAP/STEFAN KRASZEWSKI/JT-BW

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.