
Ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Rokas Masiulis κάλεσε τους υπουργούς Oικονομίας και Ενέργειας της Λετονίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας αλλά και της Φινλανδίας να συζητήσουν τα θέματα που άπτονται της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτες χώρες, οι οποίες επιμένουν στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, που σε καμμία περίπτωση δεν θεωρούνται ασφαλείς. Στην ουσία ο Λιθουανός υπουργός, φωτογραφίζει τη Λευκορωσία, αλλά και τον θύλακα της Ρωσίας στη Βαλτική το Καλίνινγκραντ.
Για τον κ. Rokas Masiulis θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται σε εγκαταστάσεις που παραβιάζουν τους διεθνείς αλλά και ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Λιθουανίας Algirdas Butkevičius κρίνει απαραίτητο να μην υπάρξει καμμία καθυστέρηση στη συζήτηση αυτού του θέματος, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές τις χώρες.
Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του Δεκέμβρη, ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας είχε τονίσει ότι οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας, δεν αποτελούν απειλή μόνο για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, καθώς δεν κατασκευάζονται με βάση τα όσα ορίζουν οι αυστηροί σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διαμορφώνουν και όρους αθέμιτου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ο κ. Masiulis τόνισε ότι οι τρεις βαλτικές χώρες θα μπορούσαν από κοινού να επιλέξουν την εφαρμογή μίας κοινής φορολογικής πολιτικής ως προς την εισαγόμενη από την Λευκορωσία ηλεκτρική ενέργεια, που στην ουσία θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδό της στα συστήματα διανομής ενέργειας των τριών χωρών.
Να σημειωθεί ότι ο νέος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λευκορωσίας, κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Astravyets, μόλις 50 χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.
Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/LAURENT DUBRULE
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ