
Ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Rokas Masiulis κάλεσε τους υπουργούς Oικονομίας και Ενέργειας της Λετονίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας αλλά και της Φινλανδίας να συζητήσουν τα θέματα που άπτονται της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτες χώρες, οι οποίες επιμένουν στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, που σε καμμία περίπτωση δεν θεωρούνται ασφαλείς. Στην ουσία ο Λιθουανός υπουργός, φωτογραφίζει τη Λευκορωσία, αλλά και τον θύλακα της Ρωσίας στη Βαλτική το Καλίνινγκραντ.
Για τον κ. Rokas Masiulis θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται σε εγκαταστάσεις που παραβιάζουν τους διεθνείς αλλά και ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Λιθουανίας Algirdas Butkevičius κρίνει απαραίτητο να μην υπάρξει καμμία καθυστέρηση στη συζήτηση αυτού του θέματος, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές τις χώρες.
Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του Δεκέμβρη, ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας είχε τονίσει ότι οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας, δεν αποτελούν απειλή μόνο για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, καθώς δεν κατασκευάζονται με βάση τα όσα ορίζουν οι αυστηροί σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διαμορφώνουν και όρους αθέμιτου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ο κ. Masiulis τόνισε ότι οι τρεις βαλτικές χώρες θα μπορούσαν από κοινού να επιλέξουν την εφαρμογή μίας κοινής φορολογικής πολιτικής ως προς την εισαγόμενη από την Λευκορωσία ηλεκτρική ενέργεια, που στην ουσία θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδό της στα συστήματα διανομής ενέργειας των τριών χωρών.
Να σημειωθεί ότι ο νέος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λευκορωσίας, κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Astravyets, μόλις 50 χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.
Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/LAURENT DUBRULE
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία επηρεάζουν την ενδοποτάμια ναυτιλία, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ