Αντιμέτωπη με το αβέβαιο χάος η Νιγηρία

Αντιμέτωπη με το αβέβαιο χάος η Νιγηρία

150
Αντιμέτωπη με το αβέβαιο χάος η Νιγηρία

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις και δύσκολες προοπτικές, ιδιαίτερα λόγω της εξάρτησης της χώρας από το συνάλλαγμα που προκύπτει από τις εξαγωγές πετρελαίου, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο κοινοβούλιο της Αμπούτζα την περασμένη Τετάρτη.
Ήδη, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν μειώσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα ενώ τα έσοδα πιθανώς να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το 2016, μειώνοντας τα περιθώρια για τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Νιγηρίας δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ ενώ επεσήμανε ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα «υποφέρουν αφού η εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις άμεσες προοπτικές της χώρας παρέμεινε αδύναμη».
Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2015 περιορίστηκε στο 3,2 %, τον πιο αργό ρυθμό από το 1999, ενώ μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2016.
Οι εταιρείες που δεν ανήκουν στο κλάδο εμπορίας πετρελαίου έχουν συσσωρεύσει περισσότερα χρέη σε δολάρια σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, ενώ θα βρεθούν υπό περισσότερη πίεση καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επιτόκια και ένα ισχυρότερο δολάριο. «Αυτό σημαίνει ότι οι δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για τα έσοδα, τις δαπάνες, το χρέος, και τις μελλοντικές επενδύσεις προκειμένου να συνεχίσουν», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.
«Η Νιγηρία πρέπει επίσης να ξεκινήσει μια δέσμη πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων πειθαρχημένων δημοσιονομικών και φορολογικών ρυθμίσεων καθώς και την άμεση εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ.
Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να ενεργήσει με αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, πρόσθεσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.