Σημαντικά αναπτύσσεται η γαλάζια οικονομία της Δανίας

Σημαντικά αναπτύσσεται η γαλάζια οικονομία της Δανίας

110
Σημαντικά αναπτύσσεται η γαλάζια οικονομία της Δανίας

Ο ναυτιλιακός τομέας στην Βόρεια Γιουτλάνδη και κυρίως στην πόλη του Άαλμποργκ, στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Εμπορικής Ένωσης του Άαλμποργκ «Business Aalborg» και αφορά στην ανάπτυξη των ναυτικών, ναυτιλιακών και παρα-ναυτιλιακών επαγγελμάτων, καθώς και των επαγγελμάτων στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χερσονήσου της Γιουτλάνδης, που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας.
Ο Tonny Skovsted Thorup, ο διευθυντής των επιχειρήσεων του δήμου του Άαλμποργκ, δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στην πόλη, με την δραστηριοποίησή τους αλλά και τη συνεργασία τους με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της επονομαζόμενης «γαλάζιας οικονομίας» της Δανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοτών του Άαλμποργκ εργάζονται σε ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, καθώς και σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας. Συγκεκριμένα, με βάση τα πλέον πρόσφατα στατιστικά δεδομένα 3.880 είναι συνολικά οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα γαλάζιας οικονομίας στο Άαλμποργκ, που αντιστοιχούν στο 45% των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την γαλάζια οικονομία σε ολόκληρη τη Βόρεια Γιουτλάνδη.
Από το 2009 ο αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία έχει καταγράψει αύξηση κατά 15%, και αφορά σε σημαντικό βαθμό θέσεις εργασίας σε εργοστάσια παραγωγής ατμολέβητων, μεταλλικών κατασκευών, αλλά και ανεμογεννητριών.
Σημαντική, όμως, είναι και η συνεισφορά των λιμένων της Γιουτλάνδης στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της γαλάζιας οικονομίας στην περιοχή, καθώς κατά την διάρκεια των τελευταίων 15 ετών ο όγκος των διακινηθέντων φορτίων από τους λιμένες της έχει αυξηθεί κατά 22%, όταν κατά την ίδια περίοδο ο όγκος των φορτίων που διακινήθηκαν από τους υπόλοιπους λιμένες της Δανίας μειώθηκε κατά 5%.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/HENNING BAGGER DENMARK OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.