Η Νορβηγία αποφασίζει μειώσεις φόρων αξιοποιώντας κεφάλαια προερχόμενα από κρατικές πετρελαϊκές δραστηριότητες

Η Νορβηγία αποφασίζει μειώσεις φόρων αξιοποιώντας κεφάλαια προερχόμενα από κρατικές πετρελαϊκές δραστηριότητες

88
Η Νορβηγία αποφασίζει μειώσεις φόρων αξιοποιώντας κεφάλαια προερχόμενα από κρατικές πετρελαϊκές δραστηριότητες

Στις αρχές του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Νορβηγίας προχώρησε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση: την εφαρμογή μίας νέας οικονομικής πολιτικής που θα βασίζεται σε μείωση των φόρων, αξιοποιώντας μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων του κρατικού ταμείου διαχείρισης των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας. Στόχος αυτής της νέας πολιτικής είναι η τόνωση της νορβηγικής οικονομίας, που πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταγράψει το 2016 ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης χαμηλότερο από αυτόν που αρχικώς υπολογιζόταν, λόγω της μεγάλης μείωσης που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το φθινόπωρο του 2014, ένα χρόνο πριν δηλαδή, η Υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά την διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2015 είχε δηλώσει ότι «η μεταστροφή στην ζήτηση για πετρελαϊκά αγαθά θα δοκιμάσει την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε».
Εφέτος η Siv Jensen δήλωσε ότι με την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης φόρων, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2016, θα επιτευχθεί ο περιορισμός των μακροοικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη μείωση της δραστηριότητας στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ παράλληλα προβλέπεται να εφαρμοστεί και μία σειρά απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της νορβηγικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας της πρωθυπουργού Erna Solberg έχει προτείνει για το 2016 μείωση φόρων της τάξης των 9,1 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (€960.000.000), που περιλαμβάνει μείωση του εταιρικού φόρου καθώς και του φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα από το 27 στο 25%, με άμεσο στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ειδικά για τον εταιρικό φόρο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωσή του μέχρι το 2018 στα επίπεδα του 22%.
Με τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων η κυβέρνηση της Νορβηγίας αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να πετύχει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,3% για το 2015 και κατά 1,8% για το 2016 (η αρχική πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης για το 2016 ήταν 2%).
Το 2016 η Νορβηγία αναμένεται να αξιοποιήσει από το κρατικό ταμείο διαχείρισης των πετρελαϊκών της εσόδων ένα ποσό της τάξης των 194 δισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ), το οποίο αντιστοιχεί στο 7,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Jensen, Oddvar Walle NORWAY OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.