Ισόβια κάθειρξη για τον καπετάνιο του Sewol

Ισόβια κάθειρξη για τον καπετάνιο του Sewol

378
Ισόβια κάθειρξη για τον καπετάνιο του Sewol

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, το τοπικό εφετείο της Νοτίου Κορέας καταδίκασε τον πλοίαρχο του μοιραίου Sewol, Captain Lee Jun-Seok, σε ισόβια κάθειρξη μετά από τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για «ανθρωποκτονία κατά συρροή εξ’ αμελείας».
Ειδικότερα, για ναυτικό ατύχημα είναι η πρώτη φορά που έχει εκδοθεί τέτοια απόφαση στην Ν. Κορέα. Ως γνωστόν στο ναυάγιο του Sewol, που συνέβη το 2014, βρήκαν τραγικό θάνατο 300 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν ανήλικοι μαθητές.
Στο παρελθόν ο πλοίαρχος Lee είχε αθωωθεί από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, παρόλα αυτά η λαϊκή κατακραυγή που ήταν απότοκος του τραγικού ατυχήματος, οδήγησε τον εισαγγελέα σε έφεση της πρωτόδικης αποφάσεως.
Ο πλοίαρχος τη μέρα του ναυαγίου ανακοίνωσε στους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους κατά τη διάρκεια του ατυχήματος ενώ αυτός αποβιβάστηκε μαζί με το πλήρωμα χρησιμοποιώντας τις σωσίβιες λέμβους του πλοίου, αφήνοντας τους λοιπούς επιβαίνοντες στην μοίρα τους.
Μαζί με τον πλοίαρχο καταδικάστηκαν και άλλα 14 μέλη του πληρώματος, με ποινές που κυμαίνονται από 2 έως 12 έτη φυλάκισης και κάθειρξης.
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της επιθεωρήσεως του ατυχήματος, αποκαλύφθηκε ότι το Sewol ήταν φορτωμένο με διπλάσιο φορτίο του επιτρεπόμενου, μια συνήθης πρακτική για το μοιραίο πλοίο, και για αυτόν τον λόγο είχε αφαιρεθεί πλήρως το έρμα που περιείχε, επηρεάζοντας έτσι με μοιραίο τρόπο την ευστάθεια του, η απώλεια της οποίας οδήγησε στην ανατροπή του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.