
Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com SA
Η κατάσταση στην αγορά των διαλύσεων παραμένει σταθερά αρνητική, με τις εμπλεκόμενες χώρες να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές του εισαγόμενου σιδήρου από την Κίνα αλλά και να μην έχουν λάβει και κανένα «προστατευτικό» μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να θεωρήσουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους που ιστορικά είναι από τα πιο δυνατά, φέτος να καταλήξει να είναι από τα πιο άσχημα, σε σημείο μάλιστα όπου λόγω και της χαμηλής ναυλαγοράς οι πλοιοκτήτες να προτιμήσουν την λογική του Lay Up από τη διάλυση.
Στην Ινδία, η αγορά απλά δεν λειτουργεί καθώς τις τελευταίες 2 εβδομάδες οι τιμές του σιδήρου έχουν σταθερή πτωτική πορεία, έχοντας μειωθεί κατά $ 20/LDT ενώ ταυτόχρονα και η ισοτιμία της ρουπίας δεν βοηθάει την όλη κατάσταση καθώς όλη την εβδομάδα βρισκότανε πάνω από τις 65 ρουπίες προς το δολάριο.
Το Μπαγκλαντές, είναι ίσως η μόνη αγορά που δείχνει κάποια αγοραστική διάθεση κυρίως για πλοία μεγαλύτερου τονάζ, όπως Capes και μάλιστα οι αγοραστές λόγω έλλειψης προσφοράς δεν διστάζουν να προσφέρουν και τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες ώστε να βελτιώσουν τον μέσο όρο κτήσης, καθώς τους προηγούμενους μήνες είχαν αγοράσει στο top της αγοράς.
Το Πακιστάν, ακολουθώντας την Ινδία στα επίπεδα των τιμών έμεινε και αυτό εκτός αγοράς ενώ ταυτόχρονα και η υποτίμηση του νομίσματος του κατά 1% την προηγούμενη εβδομάδα επιδείνωσε περαιτέρω την όλη κατάσταση.
Η Κίνα, συνεχίζει και κάνει αυτό που κάνει καλά, δηλαδή την επιχορήγηση των κρατικών της εταιρειών και στη συνέχεια την εξαγωγή φθηνού σιδήρου στις «διαλύτριες» χώρες με συνέπεια τα ανωτέρω αρνητικά αποτελέσματα.
Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 223,915 DWT περίπου, εκ των οποίων το 44% (98,478 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 56% (125,437 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 0% (0 DWT) Containers.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:
✏ Ινδία: Από $ 290 – $ 320 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Πακιστάν: Από $ 295 – $ 325 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Μπαγκλαντές: Από $ 300 – $ 330 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Κίνα: Από $ 125 – $ 145 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ένα καταφύγιο για τα πλοία του σκιώδους στόλου και την παράνομη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται το νηολόγιο του Βανουάτου. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα…
Το Glyfada Greek Maritime Golf Event επιστρέφει δυναμικά, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του ως κορυφαία διοργάνωση που ενώνει τη ναυτιλιακή κοινότητα με τον κόσμο…
Την έκδοση ομολόγου στο Euronext Oslo Børs από σήμερα ανακοίνωσε η Contships Logistics Corp. με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Πατέρα. Το ομόλογο με επιτόκιο…
Τον τελευταίο καιρό, η ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο και σοβαρό κίνδυνο, την εκδήλωση ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα κατά τη θαλάσσια μεταφορά…
O Παναμάς διεγράφη και επίσημα από τη «μαύρη» λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ