Συνωστισμός για τη διέλευση της Διώρυγας του Παναμά

Συνωστισμός για τη διέλευση της Διώρυγας του Παναμά

573
Συνωστισμός για τη διέλευση της Διώρυγας του Παναμά

Μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Και πράγματι, κοιτάζοντας τα δεδομένα του AIS (Automatic Identification System), που παρουσιάζουν την εικόνα της ναυτιλιακής κίνησης στη διώρυγα του Παναμά, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τον διάπλου του διάσημου καναλιού, θα πρέπει να περιμένει αρκετά.
Αγκυροβολημένα και στις δύο πλευρές της διώρυγας βρίσκονται δεκάδες φορτηγά πλοία χύδην φορτίου, τάνκερ αλλά και πολλοί ακόμα τύποι πλοίων.
Συνολικά 129 πλοία αναμένουν την είσοδο τους στη διώρυγα, με το χρόνο αναμονής για πλοία που δεν πλήρωσαν premium για να τους κρατηθεί μια «θέση», να φτάνει τις τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Ο λόγος για την καθυστέρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας αρχής της διώρυγας του Παναμά, είναι ο υψηλός αριθμός αφίξεων κατά το μήνα Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με εργασίες συντήρησης στις λεκάνες, ¬ οι οποίες τελικά αναβλήθηκαν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων που αναμένουν τη διέλευση τους. Σημαντικός λόγος των καθυστερήσεων επίσης, είναι οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή και η πυκνή ομίχλη που έχει στην κυριολεξία ‘τυφλώσει’ τον Παναμά εδώ και μία εβδομάδα αλλά και ο μεγάλος αριθμός πλέον αναύλωτων φορτηγών πλοίων που δεν καταβάλλον το ειδικό τέλος και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για διέλευση αλλά και για ναύλωση στις γύρω περιοχές…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέλευση της διώρυγας συνήθως απαιτεί 24 με 30 ώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος της άφιξης, οι ώρες αναμονής και ο χρόνος της διέλευσης, ο οποίος απαιτεί περίπου 10 με 12 ώρες, αλλά τις τελευταίες ημέρες, ένεκα του συνωστισμού που παρατηρείται, ο παραπάνω χρόνος έχει φτάσει ακόμα και τις 80 ώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.