Ηχηρή άρνηση του Λευκού Οίκου για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα

Ηχηρή άρνηση του Λευκού Οίκου για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα

72
Ηχηρή άρνηση του Λευκού Οίκου για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να ακυρώσει τους δύο τελευταίους πλειστηριασμούς για χορήγηση αδειών εξόρυξης πετρελαίου έξω από τις ακτές της Αλάσκας.
Η απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης έρχεται μετά και τη σχετική απόφαση του ολλανδικού πετρελαϊκού κολοσσού Shell να θέσει τέλος στις εξορύξεις στην Αρκτική. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, «δεν είναι λογικό να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς αδειών με τις τωρινές συνθήκες της αγοράς».
Οι ειδικοί αποδίδουν την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα στη φθίνουσα πορεία του μαύρου χρυσού, ο οποίος έχει χάσει περισσότερο από 50% της αξίας του κατά το τελευταίο έτος λόγω της υπερπροσφοράς.
Η εξαιρετικά ακριβή αλλά και τεχνικά απαιτητική διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου στα δύσκολα νερά της Αρκτικής, εν μέσω μάλιστα συνθηκών παγκόσμιας υπερπροσφοράς, δεν συγκαταλέγεται στα άμεσα τουλάχιστον σχέδια των περισσότερων εταιρειών.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Rob Bishop χαρακτήρισε την απόφαση του Ομπάμα ως «καταστροφική» για τις ενεργειακές δυνατότητες των Η.Π.Α., τη στιγμή που η Ρωσία προχωρά ακάθεκτη στην εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής.

Φωτο ΕΡΑ: PETTY OFFICER 3RD CLASS GRANT DEVUYST / US COAST GUARD / HANDOUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.