West of English P&I Club: Απαγορευμένα χημικά προϊόντα για απεντομώσεις χρησιμοποιούνται σε...

West of English P&I Club: Απαγορευμένα χημικά προϊόντα για απεντομώσεις χρησιμοποιούνται σε αμπάρια πλοίων

206
West of English P&I Club: Απαγορευμένα χημικά προϊόντα για απεντομώσεις χρησιμοποιούνται σε αμπάρια πλοίων

Με αφορμή τη χρήση του -ιδιαίτερα τοξικού- βρωμομεθανίου (γνωστού και ως μεθυλοβρωμίδιου) για την απεντόμωση φορτίων γεωργικών προϊόντων σε αμπάρια πλοίων, το West of English P&I Club υπενθυμίζει ασφαλείς πρακτικές σχετικά με την χρήση του συγκεκριμένου χημικού προϊόντος.
Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε ενημέρωση ότι το βρωμομεθάνιο χρησιμοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα σε φορτία ρυζιού προερχόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το West of English P&I Club η εφαρμογή του χημικού προϊόντος έγινε εν πλω, πρακτική η οποία απαγορεύεται ρητά από τον ΙΜΟ. Ο λόγος της απαγόρευσης είναι ότι το συγκεκριμένο χημικό απορροφάται από το φορτίο και στη συνέχεια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση, όμως, ενός κλειστού χώρου, όπως το αμπάρι ενός πλοίου, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για το πλήρωμα που εργάζεται στο συγκεκριμένο χώρο, μολονότι η εφαρμογή του βρωμομεθανίου ακολουθείται από τακτικό εξαερισμό των αμπαριών.
Σε κάθε περίπτωση ο IMO επιτρέπει τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας μόνο στην περίπτωση που το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι και όλο το πλήρωμα έχει αποβιβαστεί από το πλοίο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απεντόμωσης. Ακόμα, απαιτεί την έκδοση ενός gas-free certificate για κάθε χώρο όπου εφαρμόστηκε το βρωμομεθάνιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.