Κυβερνοαπειλές και ναυτιλία

Κυβερνοαπειλές και ναυτιλία

238
Κυβερνοαπειλές και ναυτιλία

Σύμφωνα με το North P&I Club νέοι κανονισμοί, που αφορούν την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, θα τεθούν σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα, η έλλειψη βασικών μέτρων κυβερνοασφαλείας, όπως για παράδειγμα η απουσία firewalls στα servers των πλοίων, ενδέχεται μελλοντικά να είναι η αιτία για την επιβολή σημαντικών προστίμων προς τους πλοιοκτήτες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Colin Gillespie, υποδιευθυντής στο τμήμα loss prevention του North P&I Club, «η ασφαλής λειτουργία των πλοίων εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα, και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι επαρκώς προστατευμένα από τυχόν εξωτερικές απειλές».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως και η ίδια η Αμερικανική Aκτοφυλακή θεωρεί τις κυβερνοαπειλές ως «έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα των Η.Π.Α.». Αν και ακόμα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ συγκεκριμένοι κανονισμοί, είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό να γίνει στο άμεσο μέλλον, με πρωτεργάτη την κυβέρνηση των Η.Π.Α., όπως έγινε και στο παρελθόν με τον OPA 90’.
Αντίστοιχα, και ο IMO έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις και θα συνεδριάσει το Μάιο του 2016 με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κανονισμών προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Το τι θα ορίζουν οι νέοι κανονισμοί είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, αν και αναμένεται πως θα δημιουργηθούν νέες υποχρεώσεις από την πλευρά του πλοιοκτήτη ή διαχειριστή του πλοίου, όπως η εξειδικευμένη εκπαίδευση του πληρώματος, η ύπαρξη συστήματος εκτίμησης κινδύνου αλλά και η πιθανή αύξηση των ασφάλιστρων κάλυψης τέτοιων απειλών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.