Η ανοδική περίοδος του δείκτη BDI θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια...

Η ανοδική περίοδος του δείκτη BDI θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και όχι τόσο θεαματική

122
Η ανοδική περίοδος του δείκτη BDI  θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και όχι τόσο θεαματική

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA
Σιγά σιγά, για άλλη μία φορά και ύστερα από κάποιο διάστημα «ηρεμίας» σε αναφορές από τα διεθνή Μέσα, η Ελλάδα ξαναέρχεται στο προσκήνιο, όχι τόσο για την ψήφιση και επιβολή των συμφωνηθέντων μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα οποία θεωρούνται δεδομένο ότι θα υλοποιηθούν, αλλά γιατί στο άμεσα επόμενο διάστημα το κυρίαρχο θέμα, εκτός από την πρώτη αξιολόγηση και την εκταμίευση χρημάτων, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.
Το κρίσιμο σημείο στην ανακεφαλαιοποίηση και για το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων, καθώς το ΔΝΤ και η Γερμανία πιέζουν για υψηλό ποσό ανακεφαλαιοποίησης ενώ ο ESM και η Κομισιόν προτιμούν μικρότερο ποσό και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, θα είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Stress Tests και η χρονική διάρκεια της υλοποίησής τους. Και αυτό διότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να αποφευχθεί η λογική του Bail in η οποία αυτόματα τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου.
Αφήνοντας τον «μικρόκοσμο» της Ελλάδας, τα καμπανάκια για την πορεία της Παγκόσμιας οικονομίας αν όχι ότι γίνονται πιο δυνατά, σίγουρα γίνονται πιο πολλά.
Ο ΟΟΣΑ προσάρμοσε πτωτικά την ανάπτυξη της Παγκόσμιας οικονομίας σε 3% φέτος και 3,6% το 2016 από 3,1% και 3,8% κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Συγκεκριμένα, μείωσε την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,7% φέτος και 6,5% το 2016 ενώ τόνισε πως η Βραζιλία είναι ιδιαίτερα αδύναμη και η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 2,8% φέτος και 0,7% το 2016, καθώς έχει έρθει αντιμέτωπη με κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων τα οποία εξάγει. Ο Οργανισμός χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως το «φωτεινό σημείο», αυξάνοντας την πρόβλεψη του για το 2015 στο 2,4% από 2,7% τον Ιούνιο, αλλά μείωσε την εκτίμηση του για το 2016 σε 2,6% από 2,8%.
Σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, εκτιμά ανάπτυξη 1,6% φέτος και 1,9% το 2016 επισημαίνοντας όμως πως θα έπρεπε να αναπτύσσεται με τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα πιο γρήγορα λόγω του αδύναμου Ευρώ, τα χαμηλά επιτόκια και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου ενώ θεωρεί πως η προτεραιότητα της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να είναι η παράταση ή επέκταση της νομισματικής χαλάρωσης αλλά η εξυγίανση του Τραπεζικού της συστήματος και η αντιμετώπιση των «κακών» δανείων των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ συνεχίζει και προειδοποιεί ότι οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αγορές ομολόγων πρέπει να προετοιμάζονται για ένα κύμα εταιρικών χρεοκοπιών όταν η FED και άλλες Κεντρικές Τράπεζες αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια τους.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα χρέη των εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου στις αναδυόμενες οικονομίες αυξήθηκαν 4 φορές από $ 4 τρισ. στα $ 18 τρισ. εκτινάσσοντας το εταιρικό χρέος ως προς ΑΕΠ στο 75% όταν πριν το 2004 ήταν κάτω από το 50%. Εν ολίγοις το ΔΝΤ, προβλέπει ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη FED θα αυξήσει και το κόστος δανεισμού στις ήδη χρεωμένες εταιρείες μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν και οδηγώντας τες σε χρεωκοπία.
Στην ίδια λογική κινείται και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπου εκτιμά πως η αναπτυσσόμενη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, θα εμφανίσει ανάπτυξη 6,5% φέτος και 6,4% το 2016 από 6,8% και 6,7% αντίστοιχα στην προηγούμενη πρόβλεψη. Αποδίδει την μείωση αυτή, στην επιβράδυνση της Κίνας και από τις επιπτώσεις της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την FED. Η υποβάθμιση των προβλέψεων βασίζεται σε μέτρια επιβράδυνση της Κίνας στο 6,9% φέτος και 6,7% του χρόνου έναντι του 7,1% και 7% αντίστοιχα βάσει της προηγούμενης πρόβλεψης. Να υπενθυμίσουμε πως το 2014 η Κίνα αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,3%.
Την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 889 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1.931 μονάδες με $ 13,734 την ημέρα, BPI στις 701 μονάδες στα $ 5,620 την ημέρα, BSI στις 691 μονάδες στα $ 7,222 την ημέρα και BHSI στις 392 μονάδες, στα $ 5,666 την ημέρα.
Ο δείκτης συνεχίζει την οριακή πτωτική του διόρθωση, όπου εν μέρει οφείλεται και στις αργίες στην Κίνα, οπότε αναμένουμε από την επόμενη εβδομάδα να δούμε τι τάση θα ακολουθήσει αν και υπάρχει μία ανησυχία ότι η ανοδική περίοδος, όπως ιστορικά αποδεικνύεται το τελευταίο τρίμηνο, θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και όχι τόσο θεαματική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.