Τα δεξαμενόπλοια και πάλι στο στόχαστρο του Nιγηριανού στρατού

Τα δεξαμενόπλοια και πάλι στο στόχαστρο του Nιγηριανού στρατού

207
Τα δεξαμενόπλοια και πάλι στο στόχαστρο του Nιγηριανού στρατού

Ο Νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε την έφοδο ειδικών δυνάμεων στο M / T Askja και τη μετέπειτα κράτηση του πλοίου ως ύποπτου για λαθραία μεταφορά αργού πετρελαίου.
Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει κοντά στην πόλη Warri όταν ομάδα της Ειδικής Στρατιάς του Δέλτα του Νίγηρα εισέβαλε στο πλοίο. Οι τοπικές αρχές έχουν επίσης συλλάβει οκτώ πειρατές που επέβαιναν στο Askja.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, η Ειδική Στρατιά την τελευταία εβδομάδα έχει ήδη αναλάβει καθημερινές επιχειρήσεις και διώξεις προκειμένου να εντοπιστούν και να κλείσουν πολυάριθμα παράνομα διυλιστήρια στα οποία αποθηκεύεται και μετέπειτα εξάγεται το κλεμμένο αργό πετρέλαιο από τις κρατικές εγκαταστάσεις ή από δολιοφθορές σε αγωγούς .
Η νέα κυβέρνηση της Νιγηρίας ισχυρίζεται ότι χάνει σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω της κλοπής και της παράνομης εμπορίας του πετρελαίου.
Αν και η συγκεκριμένη κράτηση δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης, που κράτησε δύο μήνες και αφορούσε σε 113 δεξαμενόπλοια, οι διεθνείς παρατηρητές και αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί για τους χειρισμούς της Αμπούτζα και του Νιγηριανού Στρατού.
Ως γνωστόν, παρά την άρση της απαγόρευσης, η INTERTANKΟ συμβούλευσε τα μέλη της να μην ναυλώνουν τα πλοία που ήταν στη λίστα αλλά και να μην προσεγγίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και δηλώσεις σε τοπικές εφημερίδες ο Νιγηριανός Στρατός έχει καταστρέψει το τελευταίο διάστημα 200 παράνομα διυλιστήρια, 58 φορτηγίδες πετρελαίου και συνέλαβε πάνω από 80 πειρατικά σκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τη θαλάσσια πειρατεία και την ομηρεία των ναυτικών την ευρύτερη περιοχή αλλά και την κλοπή πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.