Η Κινεζική οικονομία καταλύτης για τη Νότια Αμερική

Η Κινεζική οικονομία καταλύτης για τη Νότια Αμερική

133
Η Κινεζική οικονομία καταλύτης για τη Νότια Αμερική

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη της υπουργού ενέργειας, αρμόδιας για τα ορυχεία της χώρας, σto κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Για τη Χιλή, η Κίνα είναι μια εξαιρετικά σημαντική αγορά, δεδομένου ότι απορροφά μεταξύ 47 και 50 % της παραγωγής χαλκού της αμερικανικής χώρας, σύμφωνα με την υπουργό Aurora Williams σε συνέντευξή της, στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. «Η Κίνα χρειάζεται το χαλκό μας για πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πόλεων και της επέκταση των υφιστάμενων. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επηρεάζει την τιμή του χαλκού σε όλο τον κόσμο, και η παραμικρή αλλαγή στην οικονομία της θα επηρεάσουν τη Χιλή ως εξαγωγέας εμπορευμάτων» τόνισε η υπουργός.

Η Xιλιανή υπουργός υποστήριξε επίσης ότι h διψήφια φάση ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας προκάλεσε ανέλιξη των τιμών του χαλκού και ενώ η αύξηση αυτή έχει τώρα επιβραδυνθεί, η Κίνα θα είναι πάντα σημαντική για τη Χιλιανή αγορά των μεταλλευμάτων λόγω του μεγάλου όγκου της ζήτησης για χαλκό.

Η κυβέρνηση της Χιλής προβλέπει ότι τα νέα έργα εξόρυξης στη χώρα, στην επόμενη δεκαετία, θα έχουν αξία περίπου 76 δισεκατομμύρια δολ. ΗΠΑ, το 80% των οποίων σχετίζονται με το χαλκό. Το 45% αυτών των έργων θα αναπτυχθεί από την κρατική ετιαρεία μεταλλευμάτων, Codelco, ενώ το 55% από ιδιωτικά κεφάλαια. Σχετικά με την τρέχουσα πτώση των τιμών του χαλκού, η υπουργός δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ότι διανύουμε μια πτώση των τιμών που ακολουθεί ένα ‘σούπερ κύκλο’ και προσδοκία είναι ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν και πάλι σύντομα.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το χαμηλό επίπεδο τιμών, αλλά κύριο μέλημά μας είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, ενώ εμείς περιμένουμε τις τιμές για να ανακάμψουν” δήλωσε η υπουργός χαρακτηριστικά.
Η μεταλλευτική βιομηχανία της Χιλής απασχολεί σήμερα 3% του εργατικού δυναμικού της χώρας και συμβάλλει στο 12% του ΑΕΠ της.

Στη φωτογραφία το χιλιανό εκπαιδευτικό σκάφος Esmeralda με δόκιμους σπουδαστές επισκέπτεται το λιμάνι της Σαγκάης.

Φωτο ΑΠΕ EPA/AN TU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.