Λιμενική πρωτοβουλία για την προστασία των φαλαινών

Λιμενική πρωτοβουλία για την προστασία των φαλαινών

61
Λιμενική πρωτοβουλία για την προστασία των φαλαινών

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η λιμενική αρχή του Βανκούβερ έχει εγκαταστήσει ένα υδρόφονο (hydrophone) το οποίο θα παρακολουθεί συνεχώς την ένταση του θορύβου κάτω από την επιφάνεια του νερού στο Στενό της Georgia, με σκοπό τη μείωση της διαταραχής της ενόχλησης και αναταραχής των φαλαινών από την έντονη εμπορική δραστηριότητα στο λιμένα.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που αποτελεί μέρος του προγράμματος Enhancing Cetacean Habitat and Observation (ECHO), κρίθηκε απαραίτητη λόγω του καναδικού νόμου που ορίζει πως η αύξηση της εμπορικής και κυκλοφοριακής κίνησης σε λιμένες πρέπει να πραγματοποιηθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Η νέα αυτή συσκευή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν την ένταση του θορύβου που δημιουργείται από τα διάφορα πλοία αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στην υδρόβια πανίδα. Ακριβώς πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθούν και ορισμένα πειράματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, π.χ. εάν ο έγκαιρος καθαρισμός της καρίνας ενός πλοίο μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο.

Σύμφωνα με ειδικούς ο θόρυβος των πλοίων αποπροσανατολίζει τα υδρόβια θηλαστικά και ιδιαίτερα τις φάλαινες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Βανκούβερ – ο τρίτος μεγαλύτερος λιμένας στην Β. Αμερική – έχει καταξιωθεί παγκοσμίως ως ένας από τους πρώτους λιμένες που επιλέγει να επενδύσει πάνω σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της μοναδικής σε φυσικό πλούτο ακτογραμμής της περιοχής.

Φωτογραφία: ΑΠΕ/RUNGROJ YONGRIT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.