Στην κατηφόρα ο BDI, σε υποβάθμιση το ελληνικό χρηματιστήριο

Στην κατηφόρα ο BDI, σε υποβάθμιση το ελληνικό χρηματιστήριο

182
Στην κατηφόρα ο BDI, σε υποβάθμιση το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Έχοντας ήδη μπει στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου με την οικονομία της Ελλάδας να διολισθαίνει όλο και περισσότερο, καθώς σιγά σιγά θα αρχίσουν να φαίνονται και οι πραγματικές συνέπειες των Capital Controls, ο οίκος FTSE αργά το βράδυ στις 11 Σεπτεμβρίου υποβάθμισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην κατηγορία Advanced Emerging Market.
Η είδηση ήταν αναμενόμενη σε γενικές γραμμές αλλά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα λάβει χώρα στην επόμενη αξιολόγηση του οίκου δηλαδή το Μάρτιο του 2016.
Η άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) είναι ότι με την επιστροφή του κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας τους πρώτους μήνες του 2015 οι διεθνείς τράπεζες απέσυραν από την Ελλάδα συνολικά € 26 δισ.
Η τριμηνιαία έκθεση αναφέρει πως οι Αμερικανικές τράπεζες μείωσαν τα δάνεια τους στα € 2 δισ. από € 10 δισ., οι Γαλλικές θεωρείται ότι δεν ασχολούνται πια με την Ελλάδα καθώς οι πιστώσεις είναι κάτω των € 2 δισ. τη στιγμή που το 2012 οι Γαλλικές τράπεζες ήταν ο σημαντικότερος διεθνής πιστωτής Ελληνικών εταιριών. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες πιστώσεις σε Ελληνικές επιχειρήσεις είναι από Γερμανικές τράπεζες που ανέρχονται στα € 7 δισ. αλλά μειωμένες κατά € 1δισ. σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν, καθώς το 2ο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι εκτίμησης 0,3% ενώ η ανάπτυξη του 1ου τριμήνου έτρεξε με ρυθμό 0,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,4%.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών η οποία αντιστάθμισε την επιβράδυνση στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στη μείωση των επενδυτικών δαπανών. Παράλληλα, η ανεργία τον Ιούλιο έκλεισε στο 10,9%, το χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του 2012 αλλά ακόμη συνεχίζει και παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 1,4% από 1,5% για το 2015 και στο 1,7% και 1,8% τα επόμενα 2 χρόνια από 1,9% και 2% προηγουμένως ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί με πιο αργό ρυθμό από το αναμενόμενο, εκτιμώντας τον στο 1,1% το 2016 από 1,5% της προηγούμενης εκτίμησης.
Αναφορικά με την Κίνα, η Moody’s αναθεώρησε πτωτικά την αύξηση του ΑΕΠ στις G20, στο 2,8% από 3,1% θεωρώντας ότι η συνέχιση της πολιτικής υποστήριξης από την Κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να αντισταθμίσει μόνο εν μέρει την υποκείμενη επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας έχοντας σαν αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων για τους παραγωγούς των G20, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και την επιβράδυνση του ΑΕΠ.
Στην ανάλυσή της εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το 2016 θα διαμορφωθεί στο 6,3% από 6,5% προηγουμένως καθώς η επιβράδυνση των εξαγωγών και των επενδύσεων συνεχίστηκε στο 3ο τρίμηνο του 2015, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση της απασχόλησης αποδυναμώνεται.
Η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2ο τρίμηνο με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν, στο 3,7% σε ετήσια βάση καθώς οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους κατά 3,2%, οι καταναλωτικές δαπάνες που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 2/3 της οικονομικής παραγωγής αναπτύχθηκαν κατά 3,1%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2% και οι εισαγωγές 2,8% ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες διευρύνθηκαν κατά 2,6%, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2010. Παρ’ όλα αυτά η Moody’s αναθεώρησε ελαφρώς πτωτικά το ΑΕΠ το 2016 σε 2,6% από 2,8%, όχι λόγω Κίνας, καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών έχουν περιοριστεί σημαντικά παρά την αύξηση του εμπορίου τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά κυρίως από τις παρατεταμένες αρνητικές επιπτώσεις της ισχυροποίησης του δολαρίου και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Ύστερα από μία ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου στις 5 Αυγούστου ο BDI έφτασε σε υψηλό έτους στις 1,222 μονάδες, άρχισε και πάλι η πτωτική του πορεία και δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν σε σύντομο διάστημα βρεθεί και κάτω από τις 800 μονάδες.
Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος ήταν η χρονιά που ο BDI σημείωσε ιστορικό χαμηλό, καθώς τον Φεβρουάριο βρέθηκε στις 509 μονάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.