Η ITF στοχοποιεί και πάλι τα ανοικτά νηολόγια με αφορμή την MLC

Η ITF στοχοποιεί και πάλι τα ανοικτά νηολόγια με αφορμή την MLC

293
Η ITF στοχοποιεί και πάλι τα ανοικτά νηολόγια με αφορμή την MLC

Πονοκέφαλο για τη διεθνή κοινότητα αποτελεί η MLC. Σε πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η International Transport workers’ Federation (ITF) καταγράφηκε 4% αύξηση των πλοίων παγκοσμίως τα οποία βρέθηκαν να μη συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της νέας Σύμβασης που αποτελεί το χάρτη των δικαιωμάτων των ναυτικών.
Πιο συγκεκριμένα οι επιθεωρητές της ITF βρήκαν διάφορες παρατυπίες και παραβάσεις της MLC σε 371 περισσότερα σκάφη σε σχέση με το 2014. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο του Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτιλίας στο Λονδίνο όπου η αντιπρόσωπος της ITF κ. Jacqueline Σμιθ ανέφερε συγκεκριμένες πληροφορίες και ‘αποκάλυψε’ τους γνωστούς πλέον στόχους του διεθνούς ναυτεργατικού οργανισμού.
Στις 7.488 επισκέψεις σε πλοία, οι 150 επιθεωρητές της ITF στο δεύτερο χρόνο που η Συμφωνία αποτελεί δεσμευτική πραγματικότητα για τη διεθνή ναυτιλία, διαπίστωσαν ότι η σημαία με τον υψηλότερο αριθμό των αναφερόμενων προβλημάτων υιοθέτησης της MLC είναι ο Παναμάς, ενώ η σημαία με το υψηλότερο ποσοστό προβληματικών επιθεωρήσεων ήταν οι νήσοι Σεντ Κιτς & Νέβις. Τα πιο συχνά προβλήματα πάντως που αναφέρθηκαν από τους επιθεωρητές σχετίζονται με απλήρωτους μισθούς ή με πληρωμή μισθών κάτω από τα ελάχιστα όρια που θέτει η ΔΟΕ.
Ο αριθμός των επιθεωρήσεων από την ITF, κατά το 2ο έτος εφαρμογής της MLC, αυξήθηκε ελαφρά κατά 2% σε σχέση με το 2014.
Στη λίστα με τις χώρες όπου καταγράφονται προβλήματα ως προς την άριστη υιοθέτηση της MLC η ITF συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα ισχυρά ανοικτά νηολόγια όπως η Μάλτα, η Λιβερία, οι νήσοι Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, η Κύπρος, το Χόνγκ Κόνγκ, η Σιγκαπούρη αλλά και το εθνικό νηολόγιο της Ρωσίας που κάποτε βρισκόταν στο απυρόβλητο.
Όπως πάντα η ITF στοχοποιεί τόσο τα ανοικτά νηολόγια όσο και τις Σημαίες Ευκαιρίας, αυτή τη φορά όμως με νέα δεδομένα και νέα αφορμή .
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αν και όλες οι επιθεωρήσεις Port State Control αναδεικνύουν ορισμένα ανοικτά νηολόγια ως άριστα στις αξιολογήσεις τους, στις επιθεωρήσεις τις ΙTF, τα ίδια ακριβώς νηολόγια παρουσιάζονται ως… πλημμελή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.