Ένα βήμα πιο κοντά στην εξέλιξη της πρόωσης

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξέλιξη της πρόωσης

168
Ένα βήμα πιο κοντά στην εξέλιξη της πρόωσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νηογνώμονα ClassNK, για πρώτη φορά διαμόρφωσε προδιαγραφές για προπέλες που είναι κατασκευασμένες από σύνθετα υλικά.
Τα σύνθετα υλικά κατασκευής, αν και αποτελεί μια πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη, παρέχουν αυξημένη αντοχή και προστατεύουν από την οξείδωση ενώ έχουν ήδη αξιοποιηθεί στους τομείς της αεροναυπηγικής, στα αυτοκίνητα και στις αιολικές εγκαταστάσεις.
Ειδικότερα, μια προπέλα κατασκευασμένη από σύνθετα υλικά παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων, καθώς έχει το 1/5 του βάρους μιας τυπικής προπέλας κατασκευασμένης από ορείχαλκο και αλουμίνιο ενώ διατηρεί την ίδια αντοχή. Επίσης δίνει τη δυνατότητα για κατασκευή άξονα με μικρότερη διάμετρο με σκοπό την μείωση του κόστους ενώ παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα αύξησης της αποδοτικότητας της προπέλας με τη μείωση του πάχους των πτερυγίων της.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας και στον τομέα της ναυπηγικής, ο νηογνώμονας ClassNK, τον Αύγουστο του 2014 κατάφερε να αποσπάσει άδεια για την κατασκευή μιας προπέλας από σύνθετα υλικά, προκειμένου μέσω της έρευνας να μπορεί να θεσπίσει μια σειρά προδιαγραφών και κανονισμών.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας είναι οι προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν από τον Νηογνώμονα, φέρνοντας τον ναυτιλιακό κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.