Εγκαταλείπουν οι ενεργειακοί κολοσσοί τη Βόρεια Θάλασσα

Εγκαταλείπουν οι ενεργειακοί κολοσσοί τη Βόρεια Θάλασσα

369
Εγκαταλείπουν οι ενεργειακοί κολοσσοί τη Βόρεια Θάλασσα

Η γαλλική Τοtal, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας που λειτουργούν στη Βόρεια Θάλασσα , πούλησε σημαντικό μερίδιο των συμφερόντων της σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κυρίως στη Σκωτία και στη Βόρεια Θάλασσα αξίας 900 εκατ. δολαρίων. Οι κινήσεις αυτές αποφασίστηκαν από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας, εν μέσω της συνεχιζόμενης κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου .

Η γαλλική ομάδα εταιρεία ουσιαστικά εγκαταλείπει ή μάλλον πουλά δύο σημαντικούς αγωγούς – ένας εκ των οποίων μεταφέρει φυσικό αέριο από 20 οικόπεδα στη Βόρεια Θάλασσα – και την κυριότητα του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου St Fergus στη Σκωτία .

Πριν λίγες εβδομάδες η εταιρεία είχε πουλήσει τα συμφέροντά της σε ένα ακόμα οικόπεδο κοντά στις νήσους Σέτλναντ, αξίας £565 εκατ. στερλινών.

Η Τοtal δεν είναι η μόνη εταιρεία που εγκαταλείπει τη Βόρεια Θάλασσα και τα κοιτάσματα της. Πρόσφατα η Maersk Oil χθες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις εργασίες της στο οικόπεδο Janice στη Βόρεια Θάλασσα το οποίο σημαίνει και την περικοπή 200 θέσεων εργασίας .

Η πτώση στις τιμές πετρελαίου σημαίνει ότι τα κοιτάσματα της Β. Θάλασσας δεν είναι πλέον συμφέροντα τόσο για εξερεύνηση όσο και μεταφορά λόγω των τεράστιων δυσκολιών και της επικινδυνότητας των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.