Λιβύη: Μια σύνοψη της ναυτιλιακής κατάστασης

Λιβύη: Μια σύνοψη της ναυτιλιακής κατάστασης

245
Λιβύη: Μια σύνοψη της ναυτιλιακής κατάστασης

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για την αυξημένη δράση της ISIS στην Λιβύη αλλά και της έκρυθμης κατάστασης εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, το Skuld P&I club επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, τις επικρατούσες συνθήκες στους σημαντικότερους λιμένες της χώρας:

 

Benghazi

Ο λιμένας αναφέρεται από τις αρμόδιες αρχές ως κλειστός για εμπορικές δραστηριότητες, καθώς η πόλη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι συνθήκες υγιεινής είναι επίσης άθλιες λόγω σαπισμένων εισαγόμενων κρεατικών που έχουν παραμείνει σε κοντέινερς και σαπίζουν στον κλειστό λιμένα.

 

Misurata/Misrata

Αν και έχει αναφερθεί ως ανοικτός για εμπορικές δραστηριότητες, η Λιβυκή πολεμική αεροπορία (της επίσημης κυβέρνησης) ανακοίνωσε τον Ιανουάριο, πως όσα πλοία πλησιάσουν τον παραπάνω λιμένα, θα δεχτούν πυρά από αεροσκάφη. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση – προειδοποίηση δεν έχει ανακληθεί.

 

Tripoli

Ο συγκεκριμένος λιμένας τελεί υπό την κατοχή της αντίπαλης – μη αναγνωρισμένης – κυβέρνησης, και θεωρητικά λειτουργεί κανονικά. (αν και είναι αρκετά δύσκολο να επιβεβαιωθεί η ομαλή λειτουργία του λιμένα)

 

Tobruk

Ο λιμένας λειτουργεί κανονικά.

 

Ras Lanuf

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης, ο τερματικός σταθμός πετρελαίου λειτουργεί κανονικά. Παρόλα αυτά, οι Λιβυκές δυνάμεις που συσχετίζονται με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, δήλωσαν πως θα κρατήσουν οποιοδήποτε πλοίο φορτώσει πετρέλαιο στο συγκεκριμένο λιμένα.

 

Όσοι ναυτικοί ταξιδεύουν προς το Λιβυκό πέλαγος, θα πρέπει σύμφωνα με το Skuld να έχουν υπόψη τους τα εξής:

 

  1. Εάν το πλοίο έχει καλέσει σε λιμένα της Λιβύης, θα υπόκειται σε αυστηρότερες επιθεωρήσεις από την αμερικανική ακτοφυλακή για ενδεχόμενη επόμενη είσοδο του στις Η.Π.Α.
  2. Η πιθανότητα το πλοίο να συναντήσει παράτυπους μετανάστες εν πλω είναι εξαιρετικά μεγάλη, οπότε το πλήρωμα θα πρέπει να είναι έτοιμο να παρέχει αρωγή σε επιχειρήσεις διάσωσης.
  3. Το επίπεδο ασφαλείας του πλοίου – ISPS level – θα πρέπει να είναι αυξημένο σε level 2 όταν καλεί σε λιμένες της Λιβύης.

 

Τέλος, επιτακτική κρίνεται και η ανάγκη για περαιτέρω και έγκαιρη πληροφόρηση από τον τοπικό πράκτορα του πλοίου. Οι 3 αεροπορικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία κατά το τρέχον έτος επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 

Photo: ΑΠΕ/STR

Libya detains more alleged migrants as EU mulls military operation to stem flow of people to Europe

Κεντρική Φωτο ΑΠΕ EPA Μaurizio Gambarini

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.