Αντίθετη η Κλίντον με την πετρελαϊκή ‘εκμετάλλευση’ της Αρκτικής

Αντίθετη η Κλίντον με την πετρελαϊκή ‘εκμετάλλευση’ της Αρκτικής

69
Αντίθετη η Κλίντον με την πετρελαϊκή ‘εκμετάλλευση’ της Αρκτικής

Μια μέρα μετά την επίσημη άδεια από τις ομοσπονδιακές αρχές προς τη Shell με την οποία η εταιρεία μπορεί πλέον να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την αντίθεσή της στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο την Τρίτη 18/8 φαίνεται ότι αδιαφορεί για μια ρήξη με την κυβέρνηση Ομπάμα ενώ προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ οι οποίες ήταν μάλλον εχθρικές απέναντι της. «Η Αρκτική είναι ένας μοναδικός θησαυρός, Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, δεν αξίζει το ρίσκο ” έγραψε στο Twitter η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η τελική έγκριση για να ξεκινήσει η Shell τις γεωτρήσεις ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 25/8 και επιτρέπει να ξεκινήσει πολυποίκιλες δράσεις πρώτη φορά από το 1991. Οι υποστηρικτές της γεώτρησης λένε ότι το άνοιγμα της Αρκτικής θα έχει τεράστιο όφελος για την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου. Συνολικά, επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Αρκτική ‘κρύβει’ στο θαλάσσιο πυθμένα της περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι κάθε γεώτρηση αφήνει μια πολύτιμη περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη σε καταστροφικές πετρελαιοκηλίδες και αυξάνει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος. Η Κλίντον εστιάστηκε στην κλιματική αλλαγή από την αρχή της εκστρατείας της. Τον Ιούλιο μάλιστα πρότεινε την εγκατάσταση των 500 εκατομμυρίων ηλιακών συλλεκτών- Panels και εξέφρασε το πολιτικό όραμά της ώστε οι ΗΠΑ να παράγουν το 33% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2027.

Photo: ΑΠΕ/CJ GUNTHER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.