Shell: (παν)έτοιμη για νέες απόπειρες εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική

Shell: (παν)έτοιμη για νέες απόπειρες εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική

135
Shell: (παν)έτοιμη για νέες απόπειρες εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική

Μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του ενεργειακού κολοσσού Shell για την εξερεύνηση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική, η εταιρεία επανέρχεται δυναμικά με μια νέα προσπάθεια εγκαθιστώντας εκ νέου την πλατφόρμα εξόρυξης Polar Pioneer στην θάλασσα του Chukchi.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την εξόρυξη από τις 30 Ιουλίου, όμως οι αμερικανικές αρχές απαγόρεψαν να αρχίσει η διαδικασία μέχρι το παγοθραυστικό Fennica, ένα πλοίο ειδικών προδιαγραφών που θα συμβάλλει στην ασφάλεια της εξόρυξης, να μεταφερθεί στην περιοχή. Το πλοίο τελικά κατέπλευσε την  Τρίτη 11 Αυγούστου, όπως αναφέρει η Shell η οποία είναι σε ετοιμότητα για την έναρξη της εξόρυξης.

Ο λόγος που η εξόρυξη καθυστέρησε για την άφιξη του Fennica, είναι διότι στο πλοίο όταν ήταν καθ οδόν για τον προορισμό του το Ιούλιο, ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο ρήγμα στην καρίνα του, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία προς την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Portland. Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν, αφού στο Portland δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την αναχώρηση του επισκευασμένου πλέον πλοίου στις 30 Ιουλίου, καθώς θεωρούν πως μια διαρροή στην Αρκτική δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς από την Shell.

Η αμείωτη προσπάθεια της Shell για την επίτευξη της εξόρυξης, παρά τις αντιξοότητες, δικαιολογείται, εάν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με έρευνες του γεωλογικού οργανισμού των Η.Π.Α. η Αρκτική έχει το 13% των παγκοσμίων αποθεμάτων.

Ακτιβιστές και ειδικοί ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο δύσκολο εγχείρημα, ύψους $7 δις. μέχρι και σήμερα για την Shell, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και τεχνολογικές καινοτομίες όπως η υποχρέωση για την εταιρεία να  δίπλα στην πλατφόρμα εξόρυξης όχι μόνο το πλοίο ασφαλείας αλλά και μια δεύτερη πλατφόρμα εξόρυξης σε ετοιμότητα, για τον περιορισμό της διαρροής σε περίπτωση ρήξης του κοιτάσματος.

Photo: ΑΠΕ/MATT MILLS MCKNIGHT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.