Μεγαλεπήβολα σχεδία της Αγκύρας για υδροδότηση της Κύπρου

Μεγαλεπήβολα σχεδία της Αγκύρας για υδροδότηση της Κύπρου

77
Μεγαλεπήβολα σχεδία της Αγκύρας για υδροδότηση της Κύπρου

Σε ομιλία του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτων Veysel Eroglu ανακοίνωσε την άμεση ολοκλήρωση της δημιουργίας έργων ύδρευσης στον Βόρειο τομέα της Μεγαλόνησου. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο στις 29 Οκτωβρίου 2015 και θα περιλαμβάνει αγωγούς μήκους 80 χιλιομέτρων ενώ συνυπολογίζοντας και την απόσταση από τα φράγματα το συνολικό μήκος θα ανέρχεται στα 107 χιλιόμετρα.

Περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού αναμένεται να μεταφερθούν μέσω αγωγού από φράγμα της νότιας Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του Τούρκου αξιωματούχου ο όγκος του νερού που θα μεταφερθεί θα καλύψει τις απαιτήσεις για πόσιμο νερό και άρδευση έως το 2050.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας νερού αλλά και δεξαμενές νερού στα κατεχόμενα, θα κοστίσει περί τα 1,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ($ 576,300,000).

ΦΩΤΟ: EPA/TOLGA BOZOGLU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.