Αφήστε τις διεθνείς θάλασσες ελεύθερες: ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί το...

Αφήστε τις διεθνείς θάλασσες ελεύθερες: ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί το Πεκίνο

102
Αφήστε τις διεθνείς θάλασσες ελεύθερες: ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί το Πεκίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχθούν κανέναν περιορισμό ως προς την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Μιλώντας σε περιφερειακή συνάντηση στη Μαλαισία όπου συμμετείχαν υπουργοί και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες αρκετών ασιατικών κρατών μεταξύ των οποίων οι κινεζικές αρχές έχουν εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις και έχουν αποπειραθεί να επιβάλλουν περιορισμούς κατά τους τελευταίους μήνες .
« Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής : Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχθούν τους περιορισμούς στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και υπέρπτησης , ή άλλες νόμιμες χρήσεις της θάλασσας . Δεν έχει σημασία αν ένα πλοίο είναι ένα μεγάλο πολεμικό ή ένα μικρό αλιευτικό σκάφος. Η αρχή του διεθνούς δικαίου είναι σαφής : Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των εθνών» , δήλωσε αυστηρά ο υπουργός Κέρι .
Ως γνωστόν το Πεκίνο έχει ανησυχήσει με τις προκλητικές θέσεις και στρατιωτικές κινήσεις του τόσο τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας όσο κυρίως της Ταιβάν και των Φιλιππίνων αναφορικά με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων ανατολικών συνόρων της όπου προσπαθεί να επιβάλλει ένα νέο Status quo.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.