Μηδενική η δραστηριότητα στα διαλυτήρια λόγω της έλλειψης προσφοράς πλοίων

Μηδενική η δραστηριότητα στα διαλυτήρια λόγω της έλλειψης προσφοράς πλοίων

128
Μηδενική η δραστηριότητα στα διαλυτήρια λόγω της έλλειψης προσφοράς πλοίων

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com SA

Ανύπαρκτη ήτανε η αγορά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με τις τιμές να έχουν διορθώσει περαιτέρω, έχοντας σαν αποτέλεσμα η προσφορά πλοίων να είναι ουσιαστικά μηδενική δεδομένης φυσικά και της ανοδικής πορείας της ναυλαγοράς το τελευταίο διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, το υπόλοιπο του Ιουλίου και τον Αύγουστο η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα και όλοι πια αναμένουν το τελευταίο τρίμηνο όπου εικάζεται ότι θα επιστρέψει πάλι σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Στην Ινδία, πάνω από το 50% των διαλυτηρίων είτε έχουν κλείσει ή ηθελημένα έχουν κάνει παύση εργασιών λόγω της έλλειψης προσφοράς πλοίων και της μείωσης των τιμών του εγχώρια παραγόμενου σιδήρου οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τις φθηνές Κινέζικες εισαγωγές, έχοντας σαν αποτέλεσμα την απραξία της αγοράς.

Το Μπαγκλαντές, συνεχίζει να βρίσκεται ακόμη σε αργία λόγω των εορτών του Eid αλλά και λόγω των μουσώνων που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.  Εκτιμάται ότι ο συνδυασμός των μουσώνων με την έλλειψη προσφοράς πλοίων να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα αλλά δεν αναμένεται ιδιαίτερη κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

Στο Πακιστάν, τα περισσότερα διαλυτήρια συνεχίζουν να είναι γεμάτα με πλοία, ιδιαίτερα Capes, τα οποία αγοράστηκαν πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και ακόμη και μετά τις αργίες του Eid δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον μέχρι τα αποθέματα των διαλυτηρίων να μειωθούν.

Η Κίνα, συνεχίζει να απασχολείται με τις κρατικές επιδοτούμενες εταιρείες.

Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 342,792 DWT, περίπου εκ των οποίων το 91% (312,797 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 9% (29.995 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 0% (0 DWT) Containers.

Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:

✏  Ινδία:  Από $ 310 – $ 340 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Πακιστάν:  Από $ 310 – $ 340 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Μπαγκλαντές:  Από $ 315 – $ 345 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα .

✏  Κίνα:  Από $ 130 – $ 150 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.