Πλοία- φαντάσματα στη Μαύρη Θάλασσα: έκνομη δραστηριότητα στην Κριμαία

Πλοία- φαντάσματα στη Μαύρη Θάλασσα: έκνομη δραστηριότητα στην Κριμαία

168
Πλοία- φαντάσματα στη Μαύρη Θάλασσα: έκνομη δραστηριότητα στην Κριμαία

Ρώσοι συνοριακοί φύλακες εντόπισαν και οδήγησαν σε κράτηση το ουκρανικό δεξαμενόπλοιο Smolny στη Μαύρη Θάλασσα το οποίο μετέφερε 1.160 τόνους καυσίμου ντίζελ. Το πλοίο δεν διέθετε κανένα από τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτεί τόσο η διεθνής νομοθεσία όσο και οι Ρωσικές αρχές. Το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του, σύμφωνα με τις Ρωσικές αρχές, ήταν προφανώς παράνομοι διακινητές καυσίμων σε ανοιχτή θάλασσα.
«Η επιθεώρηση των συνοριοφυλάκων ανέδειξε ότι το δεξαμενόπλοιο δεν έχει καπετάνιο. Το πλήρωμα αποτελείται από 10 μέλη χωρίς κανένα επίσημο πιστοποιητικό ή άδεια, ενώ τα συστήματα εντοπισμού του πλοίου (AID) Δεν λειτουργούσαν. Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο ήταν πραγματικά ένα φάντασμα αόρατο για τις ακτοφυλακές “, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κριμαϊκής αρχής.
Ο ιδιοκτήτης του πλοίου αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο πάνω από $ 50.000 αφού το πλοίο παρέμενε στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να καταπλέει σε λιμένες από το 2012.
Από τις αρχές του 2015, το πλοίο παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία σχετικά με τα κρατικά σύνορα επτά φορές. Συγκεκριμένα, εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε λαθραία διακίνηση και εμπόριο καυσίμων, χωρίς της χωρίς άδεια από την ακτοφυλακή και τις συνοριακές αρχές της Ρωσίας.
Πλοία- φαντάσματα στη Μαύρη θάλασσα τα οποία εμπορεύονται παράνομα καύσιμα αποτελούν μόνιμο σημείο έντασης μεταξύ Σεβαστούπολης, Μόσχας και Κιέβου, αφού ο έλεγχος της διακίνησης και εμπορίας πετρελαίου αποτελεί βασικό σημείο ρήξης για τα κράτη που παλεύουν για τον έλεγχο της Κριμαίας.

Φωτο: EPA/STR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.