Συμφόρηση στα ύδατα της Υεμένης, αδιατάρακτοι οι διεθνείς πλόες παρά τον όλεθρο

Συμφόρηση στα ύδατα της Υεμένης, αδιατάρακτοι οι διεθνείς πλόες παρά τον όλεθρο

97
Συμφόρηση στα ύδατα της Υεμένης, αδιατάρακτοι οι διεθνείς πλόες παρά τον όλεθρο

H θαλάσσια περιοχή γύρω από την Υεμένη αναφέρεται πλέον ως ιδιαίτερα βεβαρημένη με αυξανόμενη συμφόρηση πλοίων.  Αυτή την εβδομάδα 30 πολεμικά πλοία από διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στην Υεμένη βρίσκονται ανοικτά της χώρας σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής . Το λιμάνι του Τζιμπουτί είναι ήδη κορεσμένο από άποψη χωρητικότητας με φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.  Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μάλιστα επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές στη Jeddah, στη Salalah και ενδεχομένως στη Berbera μιας και τα λιμάνια των γύρω περιοχών είναι ήδη ή κορεσμένα ή επικίνδυνα. Ωστόσο το λιμάνι του Άντεν θεωρείται ως υψίστης σημασίας από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παράδοσης της διεθνούς βοήθειας προς τους πληθυσμούς .
Οι συμμαχικές επιχειρήσεις πάντως φαίνεται να έχουν επιτύχει τη διασφάλιση των στενών του Bab El Mandeb (και της Νότιας Ερυθράς Θάλασσας) ώστε να παραμένουν ασφαλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα

Στο Άντεν, οι μαχητές της Νότιας Αντίστασης σημείωσαν σημαντική στρατηγική νίκη την Τετάρτη 16/7, με την επανάκτηση του ελέγχου του αεροδρομίου, του λιμανιού και την παρακείμενης στρατιωτικής βάσης από τους αντάρτες Houthi που είναι φιλικά προσκείμενοι προς την Τεχεράνη. Οι μαχητές της Νότιας Αντίστασης με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών κυρίως από τη Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες αραβικές χώρες, εκτοπίζουν τους σιίτες αντάρτες  Houthi προς τα νότια της χώρας εδώ και αρκετές μέρες. Οι σουνιτικές δυνάμεις φαίνεται μάλιστα να ανακαταλαμβάνουν την πόλη Άντεν που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και σημαντικότατο λιμάνι της περιοχής με κομβική σημασία.  Η κατάσταση θεωρείται όχι μόνο κρίσιμη αλλά και δραματική για τις διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην αραβική χερσόνησο αφού η ανοικτή πλέον  υποστήριξη του Ριάντ και της Τεχεράνης στα δύο αντίπαλα υεμενικά ‘στρατόπεδα’ αλλά και η γειτνίαση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού για τους διεθνείς αναλυτές.

Φωτο: EPA/STRINGER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.