ΗΠΑ και Κούβα: επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων με άνοιγμα πρεσβειών

ΗΠΑ και Κούβα: επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων με άνοιγμα πρεσβειών

36
ΗΠΑ και Κούβα: επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων με άνοιγμα πρεσβειών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Κούβα έχουν οριστικοποιήσει μια συμφωνία για την επαναλειτουργία των πρεσβειών στις πρωτεύουσες των χωρών τους, ένα σημαντικότατο βήμα προς τον τερματισμό των εχθρικών σχέσεων μεταξύ τους.

Για τον Πρόεδρο Ομπάμα, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα αποτελούν ουσιαστικό επίτευγμα που θα σηματοδοτήσουν τη στρατηγική του ως προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς ειδικά πλησιάζει το τέλος της θητείας του. Ο Ομπάμα έχει από καιρό υποστηρίξει ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ προς τη γειτονική νήσο ήταν αναποτελεσματικό και επιβαρυντικό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα διατηρούν μεν κάποιες μικρές ομάδες διπλωματικών αποστολών που είναι όμως τεχνικώς υπό την προστασία της Ελβετίας και δεν έχουν το ίδιο καθεστώς με πλήρεις και αναγνωρισμένες πρεσβείες.

Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ αρκετοί στο Καπιτώλιο, και από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα τοποθετούνται δημόσια και αρνητικά ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, τα αιτήματα για αποζημίωση για την κατασχεθείσα αμερικανική ακίνητη περιουσία στην Αβάνα αλλά και τις απαιτήσεις της Αβάνας για ζημίες στην Κούβα από το εμπάργκο. Η έναρξη των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών δεν ικανοποιεί αρκετούς τόσο στη Γερουσία όσο και στο Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συναντήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή από το 1958 αφού οι ηγέτες των δύο κρατών συνομίλησαν με διάθεση για συνδιαλλαγή.

PHOTOΑΠΕ /ΑFP ADALBERTO ROQUE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.