Ειδική επιτροπή για την αποζημίωση θυμάτων πετρελαιοκηλίδων θέσπισε η Κίνα

Ειδική επιτροπή για την αποζημίωση θυμάτων πετρελαιοκηλίδων θέσπισε η Κίνα

33
Ειδική επιτροπή για την αποζημίωση θυμάτων πετρελαιοκηλίδων θέσπισε η Κίνα

Στη δημιουργία εθνικής ρυθμιστικής επιτροπής που θα διαχειρίζεται ειδικό ταμείο (fund) για την αποζημίωση θυμάτων από ρύπανση πετρελαίου που έχει προκληθεί από πλοία, προχώρησε πρόσφατα η κινεζική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Κίνας, He Jianzong, η ίδρυση της συγκεκριμένης επιτροπής και του αντίστοιχου ταμείου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των πολιτών.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση κέντρου αποζημιώσεων στην περιοχή Hongkou, στη Σαγκάη, όπου τα θύματα σε περιστατικά πετρελαιοκηλίδων από πλοία θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις αποζημίωσης και να λαμβάνουν νομικές συμβουλές.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν ότι ο ασιατικός γίγαντας εισάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς, γίνεται φανερό και το ρίσκο που ενέχει η εν λόγω δραστηριότητα. Ενδεικτικά, από το 1973 έως το 2014, έλαβαν χώρα συνολικά 3.200 ατυχήματα διαρροής πετρελαίου στις κινεζικές θάλασσες, (42.936 τόνοι πετρελαίου).

Υπενθυμίζεται ότι οι πετρελαιοκηλίδες προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και επιφέρουν οικονομικές ζημίες σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Γι’ αυτό το λόγο, οι κυβερνήσεις απαιτούν από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες να διαθέτουν ασφάλιση έναντι τρίτων (Liability insurance), ούτως ώστε σε περίπτωση που προκληθεί ζημία σε τρίτους, οι θιγόμενοι να μπορέσουν να αποζημιωθούν επαρκώς για τη βλάβη που υπέστησαν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.