Άς θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής μας ζωής το περιβάλλον και...

Άς θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής μας ζωής το περιβάλλον και την προστασία του

26
Άς θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής μας ζωής το περιβάλλον και την προστασία του

Φωτό:ΑΠΕ (ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας περιβάλλοντος ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετηθεί από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου.

Η ημέρα αυτή αποτελεί αφενός μεν μια διεθνή ευκαιρία συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής, αφετέρου δε και μια προσωπική πρόκληση για τον κάθε πολίτη να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να τονώσει την ευαισθητοποίησή του και να δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από το 1972 οπότε και θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η επετειακή αυτή ημερομηνία αποτελεί το κύριο όχημα για την ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, η προστασία του οποίου έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών. Η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης οι οποίες θα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Η χώρα μας αποτελεί έναν τόπο με αφθονία περιβαλλοντικών προκλήσεων και φυσικό πλούτο, διαθέτει μεγάλη έκταση ακτογραμμής, καθώς και πληθώρα νησιών. Για τον λόγο αυτό η προάσπιση του περιβάλλοντος και ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα όλων μας, παρά τις όποιες δυσκολίες, σε μία χώρα όπου ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν παράδοση. Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού έχει μεταξύ άλλων στόχων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2015, ας δεσμευτούμε όλοι μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συμμετοχή κάθε πολίτη σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, και ας θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής μας ζωής το περιβάλλον και την προστασία του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.