Κράτηση πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν

Κράτηση πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν

275
Κράτηση πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν

Σε κράτηση πλοίου που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, σύμφωνα με Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία.

Πρόκειται για το πλοίο Maersk Tigris, υπό σημαία Marshall Islands, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Rickmers Ship Management και είχε ναυλωθεί από τη Maersk. Το πλοίο διέπλεε τα Στενά του Ορμούζ, όταν ιρανικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν εναντίον του, μετά την άρνηση του πλοιάρχου να ακολουθήσει τα πλοία και να εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές του Ιράν, τοπικό δικαστήριο είχε διατάξει την κατάσχεση του πλοίου για χρέη, αλλά η ακριβής αιτία της κράτησης παραμένει ακόμη άγνωστη.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, και προς βοήθειά του έσπευσε το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού USS Farragut, που βρισκόταν στην περιοχή καθώς και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση.

Παρόλα αυτά, μετά την κράτηση του πλοίου, η διαχειρίστρια δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ούτε με τις ιρανικές αρχές, ούτε με τα μέλη του πληρώματος.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, στο πλοίο επέβαινε 24μελές πλήρωμα ενώ το φορτίο που μετέφερε ήταν καθόλα νόμιμο, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα της ενέργειας των ιρανικών αρχών.

Όπως όλα δείχνουν, η ένταση στην ευρύτερη περιοχή έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα και οι κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα σε μια ζωτική για το παγκόσμιο εμπόριο διαδρομή είναι πλέον υπαρκτοί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.