Φρενάρει η κινεζική οικονομία

Φρενάρει η κινεζική οικονομία

162
Φρενάρει η κινεζική οικονομία

Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (PAUL HILTON)

Πτώση της αναπτυξιακής της πορείας παρουσίασε η Κίνα για το πρώτο τετράμηνο του 2015, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του National Bureau of Statistics in China.

Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 7.0%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και έξι χρόνια. Αναλυτικά, ο βιομηχανικός κλάδος και ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο κατά 6.4% και 7.9%, ενώ σε μικρότερη κλίμακα συνέβαλλαν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (3.2%).

Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπου η οικονομία της αναδιαμορφώνεται, αλλάζοντας πλέον προσανατολισμό από τις εξαγωγές, τις κατασκευές και τη βιομηχανία, προς την εσωτερική κατανάλωση.

Αυτή η αλλαγή, αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς η αλματώδης ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει σημαντική ώθηση στη διακίνηση όλων των τύπων φορτίων όπως το πετρέλαιο, τα ξηρά φορτία και τα εμπορευματοκιβώτια. Αντίστοιχα, η στροφή στην εσωτερική αγορά θα μετατρέψει την κινεζική οικονομία σε πιο κλειστή, κάτι που θα σημάνει τη μείωση του θαλάσσιου εμπορίου.

Παρόλα αυτά, το “φρενάρισμα” της κινεζικής οικονομίας δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς αποτελεί μάλλον τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, όπου η οικονομία θα σταθεροποιηθεί σε ένα μεσαίο επίπεδο, έπειτα από χρόνια ραγδαίων ρυθμών ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.