Οι μεσογειακές χώρες παλεύουν με τα κύματα μεταναστών

Οι μεσογειακές χώρες παλεύουν με τα κύματα μεταναστών

37
Οι μεσογειακές χώρες παλεύουν με τα κύματα μεταναστών

Φωτό: ΑΠΕ-ΕΡΑ 

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αγωνίζονται καθημερινά να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ροές παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν δια θαλάσσης τις χώρες της Ευρώπης. Δύο πρόσφατα περιστατικά  καταδεικνύουν την όξυνση του προβλήματος.

Ειδικότερα, χθες σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σύμης, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εντόπισε επτά νεκρούς παράτυπους μετανάστες και εννιά επιζώντες κοντά στα τουρκικά παράλια, μετά από επιχείρηση για τον εντοπισμού λέμβου, στην οποία επέβαιναν 20 άτομα. Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων και της συγκεκριμένης λέμβου, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Στην Ιταλία, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, οι ιταλικές αρμόδιες αρχές προχώρησαν στη διάσωση 1.500 παράνομων μεταναστών μέσα σε μόλις 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πλοία της ακτοφυλακής και ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν σε πέντε επιχειρήσεις προκειμένου να συνδράμουν πέντε βάρκες που μετέφεραν παράνομα μετανάστες και βρίσκονταν σε κίνδυνο. Μετά τη διάσωσή τους, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νησί της Λαμπεντούζα και σε λιμάνια της Σικελίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το 2014, μόνο από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Ιταλίας εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 170.000 μετανάστες, ενώ συνολικά πάνω από 3.000 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αύξηση των παράνομα εισελθόντων μεταναστών για το πρώτο δίμηνο του 2015 κατά 43% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.