Άνοιγμα των ευρωπαϊκών λιμένων στα ιρανικά πλοία ;

Άνοιγμα των ευρωπαϊκών λιμένων στα ιρανικά πλοία ;

82
Άνοιγμα των ευρωπαϊκών λιμένων στα ιρανικά πλοία ;

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα ανοίξουν εκ νέου τις πύλες τους για τα ιρανικά πλοία όπως φαίνεται, μετά την προκαταρκτική συμφωνία για τα πυρηνικά που επετεύχθη πρόσφατα ανάμεσα στα δυτικά κράτη και το Ιράν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού Ali Akbar Safaie, διευθύνοντα σύμβουλο της National Iranian Tanker Company (NITC), η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την άρση της απαγόρευσης εισόδου των ιρανικών πλοίων στους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Παρόλα αυτά, ο κ.Safaie επεσήμανε πως οι εμπορικές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά λιμάνια θα επανεκκινήσουν μόνο μετά την υπογραφή οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη και την άρση των οικονομικών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η NITC είναι θυγατρική της κρατικά ελεγχόμενης πετρελαϊκής εταιρείας National Iranian Oil Company και δραστηριοποιείται στη μεταφορά αργού πετρελαίου στις ξένες αγορές. Η εταιρεία διαθέτει 60 VLCCs και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στην κατηγορία των τάνκερ παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είχε κατατάξει την εν λόγω ναυτιλιακή εταιρεία στη λίστα με τις εταιρείες στις οποίες είχαν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις με στόχο να ασκηθεί πίεση στο Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.