Απρόσκλητους επισκέπτες φέρνει η νέα Διώρυγα του Σουέζ

Απρόσκλητους επισκέπτες φέρνει η νέα Διώρυγα του Σουέζ

535
Απρόσκλητους επισκέπτες φέρνει η νέα Διώρυγα του Σουέζ

Το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου απειλεί η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Μεσόγειος αποτελεί έναν παράδεισο βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η υπεραλίευση και η υπέρμετρη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως τα λιμάνια της Μεσογείου προσεγγίζουν πλοία που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 15% της παγκόσμιας ναυτιλίας ενώ αποτελεί ζωτική αρτηρία θαλάσσιων μεταφορών, ειδικά για το εμπόριο Ασίας-Ευρώπης.

Η πρόσφατη απόφαση για διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ προκειμένου να εξυπηρετεί πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας, είναι πιθανό να αποτελεί σημαντική απειλή για την ήδη επιβαρυμένη Μεσόγειο. Σύμφωνα με ισραηλινούς επιστήμονες, ξένα θαλάσσια είδη, θα καταφέρουν να εισέλθουν στα νερά της Μεσογείου, απειλώντας τα ενδημικά θαλάσσια είδη της περιοχής. Ειδικότερα, είδη όπως οι δηλητηριώδεις μέδουσες και τα γουρουνόψαρα, θα ανατρέψουν την ισορροπία του μεσογειακού οικοσυστήματος δια παντός, καθώς όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκδιωχθούν είδη μη ενδημικά που εγκαθίστανται σε νέες περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της, παρατηρεί στενά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στη Διώρυγα, ενώ συνεργάζεται και με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.